Alexei Navalnîi, considerat extremist și terorist. Presiunea asupra opozantului rus escaladează din nou

Presa internațională notează că opozantul rus, Alexei Navalnîi, a afirmat pe Instagram că a fost chemat în faţa comisiei la închisoarea din regiunea Vladimir, la est de Moscova, care a votat în unanimitate în favoarea schimbării statutului.

Această desemnare marchează o nouă escaladare a presiunii oficiale exercitate asupra celui mai proeminent opozant al preşedintelui Vladimir Putin, care în prezent execută o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea condiţiilor unei condamnări cu suspendare, despre care afirmă că a fost aplicată pentru a-i combate ambiţiile politice, notează Reuters.

Navalnîi a spus că este mulţumit că nu mai este considerat un risc de evadare, pentru că va fi supus unui număr mai mic de controale pe timp de noapte de către gardieni.

 „Mi-a fost teamă că îmi vor cere să pup portretele lui Putin şi să învăţ citate de la (fostul preşedinte) Dmitri Medvedev pe de rost, dar nu este nevoie. Doar că acum există un semn deasupra patului meu că sunt terorist”, a spus el în postarea care a fost publicată cu ajutorul avocaţilor săi.

Autorităţile ruse nu au confirmat schimbarea statutului lui Navalnîi, iar Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Dacă opozantul rus Alexei Navalnîi va muri, Rusia va suporta consecințele

Preşedintele american Joe Biden trimite o undă de șoc către Rusia. Potrivit acestuia, în cazul în care opozantul rus Alexei Navalnîi va muri, consecinţele vor fi devastatoare pentru Rusia.

În cadrul unei conferințe de presă susţinută separat după întâlnirea avută miercuri cu Putin de la Geneva, liderul american Joe Biden a tras un semnal de alarmă.

El i-a trimis un mesaj clar omologului său rus, Vladimir Putin. Potrivit acestuia, în cazul în care opozantul rus, Alexei Navalnîi va muri, consecinţele vor fi devastatoare pentru Rusia, scrie presa internațională, citată de Agerpers.

De menționat este faptul că discuţiile de la vila La Grange din Geneva au durat mai puţin de patru ore,  mult mai puţin decât se aşteptau consilierii lui Biden.

În ceea ce privește declarațiile făcute de Vladimir Putin, acesta l-a numit pe Biden, în vârstă de 78 de ani, un partener constructiv şi experimentat şi a spus că vorbesc „aceeaşi limbă”, dar a adăugat că nu a existat o prietenie, ci mai degrabă un dialog pragmatic despre interesele celor două ţări.