Recent, Alexandru Rafila a informat că, în curând, se vor ridica câteva restricții împotriva COVID-19, susținând că până de Paște există șanse să fie anulate TOATE măsurile sanitare.

„Nu-mi place să fac astfel de predicții, dar cred că până la Sărbătorile de Paște vom avea o viață relativ normală, poate doar cu recomandarea purtării măștii în interior, în special în zonele aglomerate”, a explicat acesta.

Rafila: Săptămânile următoare se va renunța la o parte din restricții

Ministrul Sănătății a spus că ridicarea restricțiilor împotriva COVID-19 se va realiza în funcție de gradul de ocupare din spitale. „Ulterior vom renunța și la starea de alertă, dar totul se va face etapizat”, a adăugat acesta.

„Având în vedere faptul că tulpina Omicron se transmite mult mai ușor decât tulpinilor anterioare și lucrul acesta este certificat de nr mare de cazuri din România și din întreaga lume. Principalul indicator este numărul de paturi pe care îl avem în spitale, pentru că dacă ne uităm, în București avem o aglomerare în spitale.

București, Cluj, Timișoara au cea mai mare creștere, dar nu este o surpriză pentru că sunt orașe cu un tranzit foarte mare, cu un grad mare de circulație. Săptămânile următoare se va renunța la o parte din restricții, ulterior vom renunța și la starea de alertă, dar totul se va face etapizat, în funcție de gradul de ocupare din spitale.

Această tulpină Omicron se transmite mult mai ușor, inclusiv la persoanele vaccinate. Se transmite mai ușor, nu generează atât de multe cazuri grave, dar remarcăm că formele grave apar mai des la persoanele nevaccinate, este o proporție de 4 la 1.”, a spus Alexandru Rafila la Radio România Actualități.

Reamintim că luni, 14 februarie, ministrul Sănătății a fost întrebat când am putea scăpa de masca de protecție în aer liber, iar el a răspuns că totul va ține de momentul în care numărul persoanelor infectate cu Sars-Cov-2 va scădea. Însă acesta a subliniat că există o posibilitate ca acest lucru să se întâmple în două – trei săptămâni.

„Nu îmi place să fiu ghicitor, dar probabil că într-un interval de două, trei săptămâni, dacă numărul de cazuri scade consistent şi începe şi acea scădere a cazurilor din secţia de Terapie Intensivă, astfel de măsură ar putea fi luată”, a declarat Alexandru Rafila.