Alexandru Rafila vrea o platformă comună pentru toate cele 19 spitale din București

Alexandru Rafila a comunicat că este necesară integrarea spitalelor din București într-o platformă comună. Scopul este de a eficientiza cheltuielile. El a subliniat că este o diferență semnificativă între a face achiziții pentru un singur spital și a face achiziții pentru 19 spitale separate.

„Sigur că trebuie să existe o gândire pentru că discutăm de 19 spitale aflate în subordinea Primăriei Capitalei (…)

Spitalele din Bucureşti trebuie integrate într-o platformă comună care, pe de o parte, să economisească banii, una este să facă achiziţii la un spital, alta să faci la 19 spital”, a precizat, luni, 1 aprilie, Alexandru Rafila.

Ministrul a afirmat că integrarea este esențială și pentru a asigura îmbunătățirea serviciilor medicale pentru pacienți.

„ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București – n.red.) trebuie să facă o reformă să aibă platforme comune (…) să opereze, de exemplu, platforme comune pentru analizele medicale, care sunt costisitoare (…) cred că în 2-3 ani această integrare se poate realiza”, a mai spus el.

Ministrul și-a exprimat convingerea că gestionarea hranei pentru spitale și luarea altor decizii ar putea fi realizate mai eficient printr-o platformă de management comună. El a remarcat că în prezent fiecare spital are propriul său sistem de management separat. El a adăugat că nu există o integrare a serviciilor.

„Este momentul unui nou început poate şi pentru ASSMB şi cred că este momentul să să termine scandalurile”, a adăugat ministrul.

Ministrul a mai menționat și că a încercat să inițieze discuții cu fostul director al instituției, Gabriela Oana Sivache. Totuși, potrivit lui, acestea s-au dovedit a fi prea formale și nu s-au concretizat în acțiuni concrete.

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila / SURSA FOTO: Inquam Photos, Malina Norocea

Ministrul a vorbit despre stadiul lucrărilor de la spitalele din Iaşi, Cluj şi Craiova

Ministrul Sănătății a declarat, tot luni seară, că până la mijlocul acestui an se va trece la etapa efectivă de lucrări la cele trei spitale regionale din Iași, Cluj și Craiova. În cazul investiției din Craiova, s-a reușit reducerea decalajului de aproximativ 6 luni pe care îl avea în comparație cu celelalte două spitale.

Atunci când a fost întrebat de lipsa construcției de spitale în acești ani, ministrul Sănătății a replicat:

„Cred că din acelaşi motiv pentru care nu am construit autostrăzi. Este exact acelaşi motiv.

Ne-am blocat fie în achiziţiile de achiziţie publică, fie termenele care trebuiau respectate pentru utilizarea banilor europeni nu au fost respectate”, a mai precizat Rafila pentru Euronews.

În această discuție, Alexandru Rafila a recunoscut că este posibil să fi trecut cu vederea oportunități de finanțare europeană.

Întrebat luni seară, la Euronews, despre spitalele regionale, ministrul Sănătății a subliniat că toate cele trei proiecte tehnice sunt finalizate și că procedurile pentru organizarea șantierelor și supervizarea lucrărilor sunt în curs de desfășurare.

De asemenea, este de așteptat să înceapă efectuarea lucrărilor propriu-zise de amenajare a terenului, probabil începând cu Spitalul din Craiova.

„Mă bucur că a fost recuperat decalajul, iniţial era un decalaj de circa şase luni, între Iaşi, Cluj şi Craiova, în sensul în care Craiova era puţin rămas în urmă. Craiova a recuperat pentru că nu au existat contestaţii (…)

Până la jumătatea acestui an veţi vedea lucrări efective la cele trei spitale. Ele au un termen de execuţie de 48 de luni”, a spus Rafila.

Alexandru Rafila a subliniat că odată ce aceste investiții sunt demarate, ele vor fi duse la bun sfârșit.