Zeci de mii de cetățeni din Ucraina au ajuns în România, iar Ministerul Sănătății este pregătit pentru orice. Alexandru Rafila anunță marți că a identificat peste 3.100 de paturi pentru persoanele rănite care vin din Ucraina.

Rafila: Sistemul de sănătate public de sănătate din România este la dispoziția răniților din Ucraina

Totodată, el precizează că un număr mare de paturi sunt disponibile în județele de graniță cu Ucraina.

„Am inventariat lista spitalelor și a locurilor pentru fiecare specialitate în care ar putea să fie tratate persoanele rănite în Ucraina. Am identificat un număr de 3.152 de paturi disponibile”, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Referitor la situația în funcție de tipurile de spcialități, ministrul anunță că la neurochirurgie sunt 224 de locuri ORL sunt 254, iar la chirurgie oro-maxilo-facială 80. El a mai adăugat că spitalele menționate vor trata pacienții din Ucraina, indiferent de statutul lor, că sunt persoane civile sau militare.

„Sistemul de sănătate public de sănătate din România este la dispoziția răniților din Ucraina. (…) Remarcați un număr mare de paturi alocate în județe care fac graniță cu Ucraina – Satu Mare 276, Maramureș – 141, Suceava – 101, Iași – 120, Vaslui – 256.

Deci un număr mare de paturi în județele de graniță cu Ucraina și, bineînțeles, în centrele universitare, Bucureștiul având peste 570 de paturi alocate acestei categorii”, conchide Rafila.

Rafila anunță o vară fără restricții

Referitor la situația din România, ministrul speră că în acest an vom avea o vară normală, cu restricții puține. El menționează că se împlnesc trei ani de la pandemie, însă încă nu se pot face presupuneri. Pe de altă parte, ministrul preconizează cu sezon estival fără restricții. 

„Opinia mea este că vom avea o vară cu condiții de normalitate și cu restricții extrem de puține, dar, repet, acest lucru trebuie luat cu rezervă pentru că atunci când discuți de o boală transmisibilă cu un virus nou, deja împlinește trei ani în curând, dar totuși este încă nou, nu poți să faci decât presupuneri.

Presupunerea în acest moment este de un sezon estival fără restricții, dar lucrul aceasta rămâne șă fie confirmat de realitate”, a declarat marți Alexandru Rafila.

Ministrul a mai adăugat că situația pare că merge în continuare pe un trend descendent. Potrivit acestuia, numărul infectărilor, dar și al deceselor este într-o continuă scădere. Totodată, ministrul susține că și numărul pacienților de la ATI care au COVID este mai mic.

„Evoluția este constant descendentă, încât estimăm ca în curând, într-un interval de 1-2 săptămâni, să ajunge la sub 1.000 de cazuri înregistrate zilnic și cu o scădere rapidă a incidenței cumulate la nivel național”, a adăugat ministrul Sănătății.