Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, condusă de Alexandru Cumpănașu, a primit anul trecut 1.000.000 de lei finanțare de la Ministerul Culturii pentru editarea unor broşuri cu ocazia Anului Centenar. Peste 600.000 de lei din această sumă a intrat în contul personal al lui Cumpănaşu, ca drepturi de autor pentru trei broşuri de 50 de pagini, copiate de pe internet, dezvăluie Libertatea.ro.

În august 2018, Ministerul Culturii și Identității Naționale, condus atunci de actorul George Ivașcu, a lansat un concurs de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri și realizate de ONG-uri. Asociația pentru Implementarea Democrației, condusă de Alexandru Cumpănaşu, a primit 1.000.000 de lei finanțare pentru proiectul „Românismul – trecut, prezent și viitor”.

Contractul de finanțare dintre Minister și AID a fost încheiat pe 6 septembrie 2018 și s-a derulat până pe 7 decembrie 2018. Banii au fost livrați de Ministerul Culturii în trei tranșe, în contul asociației lui Cumpănașu. Din contul AID, 837.080 de lei (aproximativ 178.000 de euro) au fost virați direct în contul lui Alexandru Cumpănașu, ca venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

Cumpănaşu a realizat trei broşuri care însumează 50 de pagini, pentru fiecare dintre din acestea încasând 200.000 de lei potrivit documentelor publicate de Libertatea.ro. Mai mult, el şi-a negociat preţul cu directorul Asociaţiei, care este nimeni alta decât soţia sa, Simona Baltag.

În final, au ieşit trei broşuri de 50 de pagini în total, cu articole copiate de pe Wikipedia şi de pe Google, a mai rezultat din investigaţia ziariştilor.