Alertă totală în România! Noi informații despre explozia de pe nava Seama din zona Sulina

Alertă totală în România! Premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații complete miercuri, 20 septembrie, despre explozia care a avut loc pe nava comercială Seama, sub pavilionul Togo.

Potrivit șefului Guvernului, Ministerul Apărării a demarat acțiuni complete pentru a afla adevărata cauză a exploziei.

„În acest moment se analizează care este cauza efectivă. (…) E o desfăşurare de forţe majoră din partea MApN, în coordonare cu Ministerul Transporturilor, ca să se afle foarte repede adevărul”, a spus Marcel Ciolacu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Ministerul Transporturilor. Ministrul Sorin Grindeanu a precizat la rândul său că MApN face cercetări în acea zonă cu ajutorul unei nave cu scafandrii.

Grindeanu spune că vor încerca să stabilească dacă a fost vorba despre o mină sau o explozie la sala maşinilor. Potrivit premierului, se pare că autoritățile înclină către varianta exploziei. Marcel Ciolacu îndeamnă populația să aștepte opiniile avizate ale specialiștilor.

„Haideţi să aşteptăm exact ce ne spun cei de la Ministerul Apărării. Nu este pusă în pericol navigaţia pe canalul Sulina.

Dimpotrivă, nava era la ape adânci, deci nu sunt probleme din acest punct de vedere. Chiar o intervenţie în timp real, de excepţie, a tuturor celor implicaţi”, a afirmat premierul.

Cu această ocazie a felicitat ministerele Transporturilor și Apărării pentru „intervenția rapidă”.

Explozia nu a provocat nicio victimă

Nava Seama, la bordul căreia a avut loc explozia, transporta ciment și se îndrepta spre canalul Bîstroe. În momentul în care se apropia de Sulina, s-a produs explozia. Evacuarea vasului a fost decisă de comandant în urma deflagrației care a fost deosebit de puternică. Acesta a și solicitat asistență de la Căpitănia Portului Sulina.

Echipajul navei a fost transportat la Sulina cu ajutorul Gărzii de Coastă și Agenției de Salvare a Vieților Omenești.

În prezent, vasul este scufundat pe jumătate însă nu afectează accesul pe canalul Sulina.

Un echipaj de deminare, având la bord o echipă de scafandri specializați în căutarea și dezamorsarea minelor, s-a deplasat în zonă pentru a efectua cercetări suplimentare.