Mai precis, Guvernul de la Roma ar urma să decidă dacă va reintroduce carantinarea totală începând cu 24 decembrie. Potrivit presei italiene, această carantină ar putea ține până pe 2 ianuarie cel puțin.

Prin reintroducerea acesteia, oamenii nu vor mai putea circula decât pe motive bine întemeiate, în timp ce magazinele, barurile și restaurantele vor fi închise în weekend și de sărbători. Trebuie menționat că magazinele care vând bunuri esențiale nu vor fi închise.

Decizia va fi transmisă după întâlnirea dintre premierul italian Giuseppe Conte, miniștri și comitetul științific care consiliază guvernul pe probleme epidemiologice.

Aglomerație în centrele comerciale

Italienii au avut parte de o lună de restricții, motiv pentru care aceștia au luat cu asalt centrele comerciale.

”Aglomerațiile sunt nejustificate, iraționale, iresponsabile”, a declarat ministrul Afacerilor Regionale Francesco Boccia. Sâmbătă, după ce au fost raportate 484 de decese înregistrate în 24 de ore, Italia a devenit țara cu cele mai multe decese asociate infecției cu coronavirus, depășind Marea Britanie.

În plus, la începutul lunii decembrie, Guvernul de la Roma a aprobat noi restricții cu privire la slujba de Crăciun și a interzis circulația pe timpul nopții.

Olanda, măsuri după modelul Germaniei

Premierul Mark Rutte a anunţat luni seară că o perioadă de carantină de cinci săptămâni va intra în vigoare săptămâna aceasta în Olanda în încercarea de a limita extinderea pandemiei de COVID-19, cea mai severă măsură adoptată până acum, informează AFP şi EFE.

Presa olandeze informează că premierul olandez a organizat luni întâlnire de urgență pentru a discuta creșterea rapidă a numărului infecțiilor cu coronavirus, la care a invitat șefii tuturor partidelor politice din Parlament.

„Olanda se va închide timp de cinci săptămâni”, a declarat Rutte într-o intervenţie televizată de la sediul guvernului din Haga, în faţă căruia erau adunaţi protestatari.

„Nu avem de-a face cu o simplă gripă aşa cum cred oamenii din spatele nostru”, a comentat prim-ministrul olandez situaţia, referindu-se la protestatari.

Cetăţenilor olandezi li se recomandă să rămână acasă şi să primească maximum două persoane pe zi, a spus premierul, adăugând că aceste măsuri vor dura până pe 19 ianuarie.

Acest anunţ a fost făcut deoarece numărul contaminărilor a înregistrat o creştere bruscă şi bilanţul deceselor a depăşit 10.000.

În ciuda restricțiilor, olandezii s-au aglomerat și ei în centrele comerciale, țara înregistrând o creștere a numărului celor infectați după Sfântul Nicolae.

De la începutul pandemiei Olanda a înregistrat peste 600.000 de cazuri și 10.000 de decese.