Poliţia de Frontieră a luat o serie de măsuri suplimentare la graniţa cu Bulgaria, unde se aşteptată o creştere a traficului în minivacanţa de Sfânta Maria. Trecerea în Bulgaria se poate face prin cinci puncte aflate în judeţul Constanţa. Anul trecut, de Sfânta Maria, peste 128.000 de oameni au trecut graniţa.

”Având în vedere că se apropie minivacanţa de Sfânta Maria, prilej pentru mulţi cetăţeni români de a călători în afara graniţelor ţării, în perioada următoare, în punctele de trecere a frontierei se preconizează o creştere a numărului de persoane şi a mijloacelor de transport care tranzitează punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Bulgaria”, a transmis, miercuri, Poliţia de Frontieră.

Ce măsuri s-au luat

 S-a suplimentat personalul care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor;
 Este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora şi, în funcţie de valorile de trafic, se creează fluxuri suplimentare de control în punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, după caz;
 Cooperarea continuă cu autorităţile de frontieră din R. Bulgaria pentru gestionarea, în comun, a problemelor participanţilor la traficul transfrontalier.

”În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă. De asemenea, reamintim că autorităţile bulgare interzic importurile de materii prime şi/ sau produse alimentare de origine animală care conţin carne de porc sau diferite alte produse din porc, cu excepţia cazului în care acestea sunt însoţite de o documentaţie veterinară corespunzătoare”, a mai transmis Poliţia de Frontieră.

Sursa citată a precizat că cetăţenii români care se prezintă la punctele de trecere a frontierei româno-bulgare pentru a intra în Bulgaria pot fi supuşi controlului fizic al mijlocului de transport, urmărindu-se identificarea materiilor prime şi a produselor de origine animală, în vederea confiscării acestora.

Pentru evitarea aglomerărilor, Garda de Coastă recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Pe raza judeţului Constanţa, la graniţa cu Bulgaria, sunt 5 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier, în total, fiind disponibile 9 benzi de control pe sensul de intrare în ţară, respectiv 10 benzi pe sensul de ieşire, astfel P.T.F. Vama Veche – Durankulak, P.T.F. Ostrov – Silistra, P.T.F. Negru Vodă – Kardam, P.T.F. Lipniţa – Kainardja şi P.T.F. Dobromir – Krushari, pentru autoturisme cu greutate totală maxim admisă de 3,5 tone, iar programul de funcţionare este de la ora 08:00 la ora 20:00.

În perioada similară a anului trecut s-a constatat că în perioada minivacanţei de Sfânta Maria, punctele de trecere a frontierei române la graniţa cu Bulgaria de pe raza judeţului Constanţa, au fost tranzitate de aproximativ 128.250 de persoane, precum şi de 32.500 de mijloace de transport.

Dintre acestea, aproximativ 65.660 de treceri au fost pe sensul de ieşire din ţară (45.720 cetăţeni U.E. şi 19.940 cetăţeni non – U.E.).

Astfel, P.T.F. Vama Veche, la frontiera cu Bulgaria, a fost cel mai tranzitat punct de trecere rutier de pe raza judeţului Constanţa, de aproximativ 81.000 persoane şi 18.200 mijloace de transport.