Anul trecut, președintele Trump a sugerat o mișcare echivalentă cu distrugerea NATO: retragerea Statelor Unite.

„Sunt puține lucrurile pe care președintele Rusiei, Vladimir Putin, și le dorește mai mult decât slăbirea NATO, alianța militară din SUA, Europa și Canada care a descurajat agresiunea sovietică și rusă în ultimii 70 de ani”, notează cotidianul The New York Times.

Importanți oficiali ai administrației americane au declarat pentru New York Times că, de mai multe ori, în decursul anului 2018, Donald Trump a declarat în discuții private că dorește să retragă SUA din NATO.

Actualii și foști oficiali care sprijină alianța militară au declarat că se temeau că Donald Trump ar putea să readucă în discuție această amenințare deoarece cheltuielile militare ale membrilor NATO continuă să nu se ridice la așteptările liderului de la Casa Albă, mai notează cotidianul american.

În jurul zilelor unui summit NATO „tumultuos” de anul trecut, Trump le-a spus consilierilor lui pe probleme de securitate națională că nu vede ideea unei alianțe militare, pe care el a prezentat-o ca fiind „o scurgere de fonduri” pentru SUA.

Cotidianul american mai notează că, la vremea respectivă, Jim Mattis, ministrul apărării, și John R. Bolton, consilier de securitate națională, s-au chinuit să țină strategia americană pe făgaș, fără să pomenească de o retragere a SUA din NATO, ceea ce ar însemna o scădere a influenței Washingtonului în Europa și o încurajare a celei rusești.

Însă, acum, afirmațiile repetate ale lui Donald Trump privind o retragere îi îngrijorează pe oficiali.

„Ar fi unul dintre cele mai dăunătoare lucruri pe care orice președinte ar putea să le aducă intereselor SUA”, a declarat Michele Flournoy, subsecretar de apărare în timpul mandatului lui Barack Obama.

„Ar distruge 70 de ani de muncă minuțioasă sub mai multe administrații, republicane și democratice, pentru a crea probabil cea mai puternică și avantajoasă alianță din istorie. Și ar fi cel mai sălbatic succes pe care Vladimir Putin ar putea să-l viseze”, a adăugat el.

Pe de altă parte, amiralul James G. Stavridis, fost comandant suprem al NATO, a declarat că retragerea americană din Alianță ar fi „o greșeală geopolitică de proporției epice”. „Doar discutarea ideii de a părăsi NATO ar fi darul secolului pentru Putin”, a mai spus amiralul Stavridis.

The New York Times mai citează importanți oficiali în materie, care spun că Rusia s-a concentrat pe subminarea solidarității dintre SUA și Europa, după ce a anexat Crimeea în 2014.