Cod portocaliu de vijelii în România

Meteorologii au emis două avertismente de tip now casting. Este vorba despre un cod portocaliu și unul galben de vijelii. Aceste două avertismente sunt valabile în nouă județe din România.

Alerta de cod portocaliu este în vigoare între 16 mai, ora 21:00, și 17 mai, ora 12:00. Meteorologii spun că vântul va fi deosebit de puternic în județul Caraș-Severin, cu rafale ce vor atinge viteze de 80…85 km/h și temporar chiar peste 90 km/h.

Avertismentul meteo de cod galben este în vigoare între 16 mai, ora 10:00, și 17 mai, ora 23:00. În această perioadă, în sudul Banatului și al Transilvaniei, precum și în zona Carpaților Meridionali, vântul va suferi intensificări, cu rafale atingând viteze de 55…65 km/h, iar în mod temporar chiar și peste 70…80 km/h.

În diverse zone ale sudului, vestului, nord-vestului și centrului țării se vor înregistra temporar creșteri ale vitezei vântului, cu o medie de 45…55 km/h.

În regiunile Banatului și sudului Crișanei, în noaptea de joi spre vineri (16/17 mai), sunt prognozate ploi moderate în general, cu cantități de precipitații de aproximativ 15…20 l/mp, însoțite de descărcări electrice, arată ANM.

Alerta de cod galben este activă în anumite regiuni din județele:

  • Alba
  • Argeș
  • Brașov
  • Caraș-Severin
  • Gorj
  • Hunedoara
  • Mehedinți
  • Sibiu
  • și Vâlcea

 

Cod galben-cod portocaliu 16-17 mai
SURSA FOTO: ANM

Prognoza meteo ANM joi, 16 mai

Cerul se va înnora în sud-vest și în zonele montane, unde vor fi averse izolate, în timp ce în restul țării va fi variabil. Vântul va fi în general slab până la moderat, cu intensificări în sudul Banatului, unde rafalele vor atinge viteze de 55…65 km/h și temporar chiar peste 70 km/h.

Temperaturile minime vor fi cuprinse între 3 și 13 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei.

Cerul va prezenta variații în București, iar vântul va avea intensitate redusă până la moderată. Temperatura minimă se va situa în intervalul de 6…9 grade Celsius.

ploaie, soare, prognoza meteo
SURSA FOTO: Dreamstime

Prognoza meteo ANM vineri, 17 mai

Se prognozează o vreme predominant instabilă. Cerul va fi parțial sau predominant noros, iar în special după-amiaza și noaptea se vor înregistra înnorări accentuate pe suprafețe relativ extinse.

Vor avea loc averse însoțite de descărcări electrice în regiunile Banatului, Crișanei, Maramureșului și Transilvaniei, iar în restul țării fenomenele vor fi localizate pe suprafețe mai mici.

Uneori, ploile vor fi de tip torențial și vor aduce cantități semnificative de apă, în jur de 15…20 l/mp. În anumite zone, se pot înregistra chiar condiții pentru căderea grindinei.

Vântul va sufla mai puternic în mare parte din țară, cu intensificări notabile în special în sudul Banatului și în regiunile montane înalte.

Valorile termice maxime vor oscila în general între 17 și 25 de grade Celsius. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 4 și 15 grade Celsius.

Se preconizează că vremea va rămâne rece în București. Cerul va fi parțial înnorat temporar, iar în special dimineața sunt șanse de precipitații slabe.

Vântul va avea în general o intensitate moderată, cu viteze în jur de 35…40 km/h.

Temperatura maximă se va situa în intervalul de 20…22 de grade Celsius. Temperatura minimă va oscila între 8…10 grade Celsius.