Administraţia Naţională de Meteorologie vine cu noi informații. Meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de furtună pentru 13 judeţe. Potrivit ANM, alerta meteorologică este valabilă de duminică, ora 16:00, până luni, la ora 2:00.

În același timp, meteorologii au mai emis și o atenţionare Cod Galben pentru zece judeţe, valabilă de duminică, ora 16:00, până luni, la ora 10:00. Astfel, codul portocaliu este valabil în Crişana, Maramureş, local în Banat, Transilvania şi nordul Moldovei, undevor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80-100 km/h, frecvente descărcări electrice şi grindină. Local vor fi averse torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi 25-30 l/mp.

Sub această avertizare se află judeţele Suceava, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Alba, Sibiu, Bihor, Arad, Hunedoara (parţial) şi Timiş. Totodată, meteorologii mai anunță că în intervalul 1 august, ora 16:00 – 2 august, ora 10:00, în vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi la munte vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 25-30 l/mp.

În ceea ce privește zonele vizate, este vorba despre judeţele Botoşani, Neamţ, Harghita, Covasna, Braşov, Gorj şi Caraş-Severin se vor afla, integral sub atenţionare Cod galben, iar Bacău, Vâlcea şi Hunedoara parţial. ANM menţionează că astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse şi în restul teritoriului.

Avertizare de caniculă în România

În vigoare mai este și o avertizare de caniculă, care vizează jumătate din țară, temperaturile ajungând până la 41 de grade la umbră.

Potrivit ANM, în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

În același timp, meteorologii anuunță că în sudul și sud-estul țării, valul de căldură va persista la intensitate ridicată și la începutul săptămânii viitoare, avertizează meteorologii.

ANM mai anunță că valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Meteorologii mai precizează că temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade, potrivit meteorologilor.