Acesta a asigurat însă că Republica Moldova este pregătită să facă față unor astfel de provocări, amintind de perioada volatilă prin care a trecut în toamna anului trecut.

„Am menţionat că au existat şi există în continuare mai multe scenarii de destabilizare. Ele comportă mai multe elemente, inclusiv cele menţionate de Zelenski, dar am mai menţionat că instituţiile noastre sunt pregătite să facă faţă unor astfel de provocări. Am trecut printr-o perioadă destul de volatilă în toamnă şi instituţiile statului au făcut faţă, avem o experienţă destul de solidă”, a spus premierul, relatează TV8.md.

„Ne-am consolidat capacităţile şi suntem pregătiţi pentru diferite scenarii care să vizeze securitatea Republicii Moldova. Obiectivul nostru este să asigurăm pacea şi stabilitatea, inclusiv în raport cu zona din stânga Nistrului”, a adăugat șeful Guvernului de la Chișinău.

Este doar unul dintre scenariile posibile

Premierul a subliniat că acesta este doar unul dintre scenariile posibile, iar acestea se perpetuează din momentul în care Rusia a invadat Ucraina.

„Există multiple scenarii, a fost menţionat doar unul din scenarii şi ele persistau nu doar acum. Aceste scenarii perpetuează din momentul în care Rusia a declanşat războiul”, a mai spus el.

Dorin Recean a spus, de asemenea, că țara sa dorește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean.

„Moldova optează pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean şi trebuie să ne aliniem obiectivele în ceea ce priveşte securitatea, pacea şi stabilitatea din regiune”, a mai spus acesta.

Reacția prim-ministrului vine după declarațiile lui Volodimir Zelenski dintr-un interviu, potrivit cărora Rusia ar plănui să înlocuiască actuala conducere prooccidentală a Republicii Moldova, descoperită de serviciile de informaţii ucrainene, și confirmată ulterior de ţările europene. Potrivit liderului de la Kiev, Rusia ar intenționa să preia controlul aeroportului din Chișinău, pentru a putea transporta eventual soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.

Republica Moldova dorește demilitarizarea Transnistriei

Vă reamintim că Parlamentul Republicii Moldova a aprobat săptămâna trecută o nouă lege prooccidentală după ce guvernul precedent a demisionat în masă în urma unor luni în șir de scandaluri politice și economice. Noul guvern condus de premierul Dorin Recean a promis să urmeze o cale proeuropeană și a cerut demilitarizarea Transnistriei, o regiune separatistă susținută de Moscova care se învecinează cu Ucraina.

„Vrem să obținem reintegrarea pașnică a țării noastre prin dialog, prin negocieri și prin diplomație, ca să ne recăpătăm deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău Daniel Vodă, la finalul săptămânii trecute.

„Vreau să amintesc că ceea ce a scăpat partea rusă să menționeze este că prim-ministrul a evidențiat importanța integrării economice și sociale a cetățenilor noștri din regiunea transnistreană. Iar prin demilitarizarea regiunii se are în vedere evacuarea trupelor rusești – angajament care a fost asumat de însăși Federația Rusă la Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999”, arată șeful Serviciului de diplomație publică de la Chişinău.