Într-o lucrare de cercetare pentru principalul grup de reflecție în materie de politică externă din Marea Britanie, Chatham House, expertul în Rusia și Eurasia, Keir Giles, a avertizat că există o șansă destul de mare ca Putin să încerce să recurgă la arme nucleare în Ucraina.

„O lovitură nucleară ar putea fi decisă dacă nu mai există nicio posibilitate de a obține victoria convențională, iar un puternic atac distructiv asupra Ucrainei este perceput ca singurul mijloc de a evita admiterea unei înfrângeri. Momentul în care Putin simte că opțiunile sale sunt epuizate este probabil cel mai periculos pentru o astfel de decizie”, consideră Giles, potrivit Daily Mail.

Va fi o „reacție de răzbunare, menită pur și simplu să provoace haos”

Acesta a subliniat că armele nucleare ar avea foarte puțină utilitate militară la sol în Ucraina, având în vedere că linia frontului se întinde pe sute de kilometri, iar orice lovitură nu ar ucide doar ucraineni, ci ar iradia pământul și îl va face nelocuibil pentru trupele ruse.

De aceea, este puțin probabil ca o lovitură să fie lansată pentru a atinge obiectivele militare. Mai degrabă, va fi o „reacție de răzbunare, menită pur și simplu să provoace haos și distrugere în Ucraina, fiind o recunoaștere a eșecului Rusiei”, susține el.

„Raționamentul lor este că, dacă Rusia nu poate avea Ucraina, nimeni nu o poate avea”, a argumentat Giles.

Deconectare din ce în ce mai mare a lui Putin de realitate

Potrivit Chatam Hoause, barierele care împiedică Moscova să lanseze o armă nucleară – cum ar fi riscul unor atacuri de răzbunare, proliferarea nucleară în rândul inamicilor săi și perspectiva de a deveni un paria pe scena mondială – nu iau în considerare faptul că Putin este incapabil să ia decizii raționale.

„Ei nu țin cont de posibilitatea ca Putin să fie obsedat și/sau să delireze, sau că pur și simplu nu are o imagine exactă, de la cei din jurul său, a evenimentelor și a progresului războiului. Nici nu este imposibil ca această problemă să fie exacerbată de starea de sănătate fizică sau mintală a lui Putin. Factori ca aceștia pot contribui la o deconectare din ce în ce mai mare a lui Putin de realitate”, se arată în document.

Pentru a-l descuraja pe Putin să ia în considerare posibilitatea desfășurării armelor nucleare, Giles susține că SUA, Marea Britanie și Occidentul nu trebuie să accepte zăngănitul sabiei nucleare venit dinspre Moscova, ci să clarifice consecințele cu care s-ar confrunta Putin. Dacă Rusiei i se permite să reușească să intimideze cu amenințarea nucleară, se validează conceptul de constrângere nucleară nu numai pentru Moscova, ci și pentru alte state agresive, asertive sau necinstite din întreaga lume.

„Șansa ca Putin să folosească arme nucleare ar trebui redusă și mai mult prin mesajele SUA și ale aliaților săi cu privire la rezultatele probabile ale utilizării nucleare. În special, acest mesaj ar trebui să evidențieze faptul că o lovitură nucleară ar declanșa acțiuni care ar fi mult dincolo de controlul Rusiei, deoarece ar implica răspunsuri și reacții nu doar din partea Americii, ci din întreaga lume.”

Între timp, Rusia a început exerciţii cu sistemul de rachete balistice intercontinentale Yars

Daily Mail amintește că, între timp, Rusia a început exerciţii cu sistemul de rachete balistice intercontinentale Yars şi cu sute de mii de soldaţi, în ceea ce pare a fi o nouă încercare a Moscovei de a-şi etala puterea nucleară.

Vladimir Putin vrea ca sistemul de rachete Yars, care a înlocuit sistemul Topol, să devină parte a armelor invincibile ale Rusiei şi pilonul principal al componentei terestre a arsenalului său nuclear.

În exerciţii sunt implicate centrul de control de la Omsk al forţelor pentru rachete strategice şi personalul şi comandamentul bazei de la Novosobirsk unde se află sistemele Yars.