Totuși restricțiile nu sunt valabile pentru toată lumea. Potrivit Reuters, Ungaria a anunţat luni seara excepţii pentru turiştii din Cehia, Slovacia şi Polonia. De asemenea, accesul este permis numai celor care au fost testaţi recent, putând dovedi astfel că nu sunt purtători de coronavirus.

În cazul cetăţenilor ungari care revin din străinătate, aceștia vor fi ţinuţi în carantină timp de 14 zile sau vor putea circula înainte de sfârşitul acestei perioade dacă rezultatele a două teste pentru coronavirus sunt negative.

După măsurile anunţate săptămâna trecută, în contextul creşterii numărului de cazuri de COVID-19, premierul ungar Viktor Orban a convenit luni cu omologul său ceh, Andrej Babis, să permită accesul turiştilor din Cehia care şi-au făcut deja rezervări în Ungaria pentru septembrie, a anunţat Ministerul de Externe de la Budapesta. Ulterior, excepţia a fost extinsă şi pentru cei sosiţi din Polonia şi Slovacia. Testele negative prezentate nu trebuie să fie mai vechi de cinci zile.

Până luni, în Ungaria se raportaseră 6139 de cazuri de coronavirus şi 615 decese după infectare. Tendinţa epidemiei a redevenit crescătoare chiar înaintea începerii anului şcolar. Ungaria relaxase restricţiile de circulaţie din mai.

În ceea ce privește economia ungară, aceasta a înregistrat în trimestrul al doilea o scădere de 13,6% – una din cele mai mari probleme cu care se confruntă premierul Orban de zece ani, de când se află la putere.

Wizz-air reduce zborurile

Totodată, începând cu data de 7 septembrie, Wizz Air a anunțat că va reduce semnificativ zborurile săptămânale, către şi dinspre Ungaria, informează news.ro.

Decizia companiei vine după ce Ungaria a anunțat încă din timp că va închide graniţele pentru străini începând de pe 1 septembrie, pentru a combate creşterea infecţiilor cu noul coronavirus. În cazul ungurilor care vor reveni în ţară, aceștia vor fi obligaţi să intre în carantină.

Astfel, Wizz Air a anunţat prin intermediul unui comunicat că va opera 32 de zboruri pe săptămână în perioada 7-30 septembrie, comparativ cu 126 de curse în perioada 1-6 septembrie..

”Din 7 septembrie şi până pe 30 ne putem aştepta la o scădere mai mare a numărului de curse şi numai cursele cele mai populare vor fi disponibile pentru pasageri”, a anunţat compania aeriană.