Armata bulgară este pregătită să trimită efective la graniţa cu Turcia în cazul unui val de migranţi, a declarat joi ministrul Apărării, Krasimir Karakaceanov, transmite BTA. Între 400 şi 500 de militari din forţele terestre, forţele speciale şi poliţia militară, şi 140 de echipamente pot ajunge la graniţă într-un interval de 4-6 ore, le-a precizat ministrul jurnaliştilor, în parlamentul de la Sofia. Alţi 1.000 de militari ar putea fi trimişi în 12-16 ore, iar, dacă va fi necesar, vor mai putea fi mobilizaţi între 2.400 şi 2.600, a mai indicat ministrul Apărării.

Potrivit acestuia, la graniţă va putea fi folosită forţa fizică, inclusiv tunuri cu apă, gaze lacrimogene şi grenade paralizante, precum cele folosite de Grecia. În acest stadiu însă, a arătat el, Poliţia de Frontieră şi Ministerul de Interne îşi îndeplinesc perfect misiunea, nu există tensiuni, iar Turcia nu le permite migranţilor să treacă în Bulgaria.

Karakaceanov: Sunt o persoană omenoasă, dar graniţa bulgară este inviolabilă

Ministrul Apărării le-a mai declarat jurnaliştilor că nu este necesară construirea de noi instalaţii de-a lungul frontierei. Poliţia de Frontieră deţine echipamente foarte bune: camere cu termoviziune care permit identificarea la 5 km de frontieră, drone şi altele, a precizat el.

Karakaceanov a fost de părere că ar fi bine ca valul de migraţie spre Bulgaria să fie stopat cu ajutorul diplomaţiei, însă, dacă aceasta nu va da rezultate, ar trebui utilizate toate mijloacele de forţă permise de legislaţia bulgară. „Sunt o persoană omenoasă, dar graniţa bulgară este inviolabilă şi, dacă cineva începe să comită încălcări precum cele din Grecia, Bulgaria ar trebui să folosească forţa”, a subliniat ministrul Apărării, potrivit Agerpres.