Alertă la granița cu România! Se pregătesc pentru ce e mai rău. Achiziția care spune tot

Serbia a reuşit să achiziţioneze sisteme de rachete antitanc Kornet de la Rusia, precum şi cantităţi semnificative de rachete şi lansatoare pentru a spori capacităţile operaţionale ale forţelor sale armate, a anunţat luni preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Acesta a asistat la o demonstraţie a capabilităţilor Brigăzii 72 de operaţiuni speciale a Forţelor armate sârbe, în cadrul căreia a fost prezentat şi sistemul de rachete Kornet la Pancevo, bază militară situată în apropiere de Belgrad, potrivit agenţiei de presă Tanjug.

Într-un discurs, preşedintele Aleksandar Vucic a mulţumit Forţelor armatei sârbe pentru apărarea ţării şi protejarea securităţii acesteia, apreciind în termeni elogioşi achiziţionarea sistemelor de rachete Kornet de la Rusia. Potrivit declarațiilor sale, sistemul de rachete Kornet este ”una dintre cele mai bune arme antitanc din lume” .

Prin achiziţia unui număr semnificativ de rachete şi lansatoare, Serbia a consolidat capacităţile operaţionale ale Forţelor sale armate, a adăugat preşedintele sârb Aleksandar Vucic, în cadrul discursului.

De asemenea, acesta a mai spus că sistemele de rachete ”Kornet reprezintă o armă defensivă importantă şi un factor de descurajare faţă de orice potenţială agresiune împotriva ţării noastre”.

Serbia este oricând gata pentru dialog, dar unul fără condiţii, dictat sau ordine date Belgradului, a declarat preşedintele sârb în acelaşi discurs rostit la Pancevo, întrebat despre dialogul cu Pristina.

Serbia și Kosovo, la cuțite

În luna septembrie a anului trecut, Serbia și Kosovo au desfășurat trupe în apropiere de frontiera comună. La acel moment, starea conflictuală dintre cele două state crescuse extrem de mult, după decizia Belgradului de a desfăşura patru vehicule blindate ale armatei lângă graniţa cu fosta sa provincie. Serbia acuza Kosovo de „provocări” după e Pristina a interzis intrarea pe teritoriul său a vehiculelor cu plăcuţe de înmatriculare sârbe.

Pe fond, Serbia decisese să ridice nivelul de alertă al armatei sale în zona de frontieră. Avioanele de luptă sârbe au survolat de mai multe ori zona de frontieră, în timp ce televiziunea de stat sârbă (RTS) a difuzat imagini cu aceste blindate, precum şi cu elemente ale armatei sârbe echipate cu arme automate, precizând că se aflau la 2 km de graniţa cu Kosovo.