Virusologul bulgar prof. Radostina Aleksandrova a făcut recomandări importante cu privire la varianta Delta a COVID-19.

„Virusul nu este influenţat de vremea caldă sau rece (…) Varianta Delta se răspândeşte de două ori mai repede”

„În cazul tulpinii indiene a virusului, pierderea mirosului şi gustului este din ce în ce mai puţin frecventă. Tusea persistentă, febra şi durerile de gât sunt primele simptome la care oamenii trebuie să meargă să se testeze.

Cu cât pacienţii sunt consultaţi mai devreme, cu atât mai bine. COVID-19 nu este influenţat de vremea caldă sau rece, se poate răspândi oricum, iar varianta Delta se răspândeşte de două ori mai repede. Vaccinurile şi măsurile sunt arma noastră împotriva virusului”, a subliniat specialistul bulgar.

Aceasta a mai adăugat că „toate vaccinurile disponibile reduc serios riscul de complicaţii severe şi deces. Să facem diferenţa între infectare şi deces”, a precizat Aleksandrova, potrivit Novini.bg.

Varianta Delta obligă la un procent de vaccinare de 90%; bulgarii nu au încredere în instituţiile statului şi sunt reticenţi la vaccinare

Inspectorulul şef din domeniul sănătăţii din Bulgaria, Anghel Kuncev, a declarat şi el că varianta Delta a COVID-19 înlocuieşte toate celelalte mutaţii, peste 90% dintre ultimele probe fiind cu această variantă, relatează Dariknews.bg.

„30-40% dintre bulgari ezită în privinţa vaccinării, iar imunizarea în ţara noastră stagnează, din cauza neîncrederii generale a societăţii faţă de stat, faţă de instituţii. La nivel global, 50-60% dintre oameni sunt imunizaţi, ceea ce este departe de vaccinarea de 70 până la 90%, necesară pentru a obţine imunitatea colectivă.

Mai ales în cazul variantei Delta, care se răspândește foarte rapid, va fi necesar un procent de 90% de persoane vaccinate”, a subliniat Kuncev.

Potrivit acestuia, Bulgaria se află la începutul celui de-al patrulea val – cu 40 de infectări la 100 de mii de locuitori. Numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit, înregistrate oficial, este de aproximativ 450.000.

Datele arată că doar 1-2% dintre persoanele infectate care au fost spitalizate sunt imunizate cu o singură doză de vaccin, în timp ce 98% dintre cei aflaţi în spital sunt nevaccinaţi. Cel mai mare procent de vaccinări din Bulgaria este în rândul medicilor de la Spitalul „Pirogov” din Sofia – 80%.

Sursa foto: Dreamstime