Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, atrage atenţia că o teorie care a fost folosită până acum de oamenii de ştiinţă în încercarea de a estima evoluţia pandemiei de COVID-19 nu mai este de niciun folos.

Varianta Delta a virusului îşi modifică caracteristicile şi păcăleşte organismul

Este vorba despre teoria imunității de grup care a funcționat în pandemia de gripă spaniolă din 1918. Aceasta nu se mai aplică acum, spune Mahler, pentru că varianta Delta a dezvoltat capacitatea de a-și masca receptorii și de a „păcăli” anticorpii organismului nostru căpătați fie prin vaccinare, fie ca urmare a trecerii prin boală.

„Nu vorbim de un virus gripal, ci vorbim de un virus care are o structură care își modifică caracteristicile”, a explicat dr. Beatrice Mahler, duminică seara.

„Acea liniște pe care ne-am creat-o uitându-ne la pandemia de acum 100 de ani, în care imunitatea de masă, cea în care știam că 70 la sută din persoane – fie că trec prin boală, fie că sunt vaccinate – este liniștitoare, în acest moment nu cred că este o variantă care să ne aducă liniște.

Pentru că nu vorbim de un virus gripal, ci vorbim de un virus care are o structură care își modifică caracteristicile, care are în acest moment nu doar capacitatea de a infecta mai ușor alte persoane, dar are și capacitatea de a-și masca receptorii, de a face un joc în interiorul organismului nostru atunci când intră, astfel încât să nu fie recunoscut de anticorpii pe care organismul i-a format, indiferent dacă am trecut prin boală sau am fost vaccinați.

Prin urmare, lucrurile sunt puțin mai serioase dacă vorbim din punct de vedere al perspectivei medicale și al provocărilor pe care le aduce acest virus în acest moment pentru om”, a precizat managerul de la Marius Nasta pentru Digi24.

Te poti infecta cu varianta Delta şi în aer liber

Varianta Delta este atât de contagioasă, încât există persoane care s-au infectat în aer liber, după ce au petrecut timp într-un mediu în care aparent toată lumea trebuia să fie vaccinată sau cu test făcut, spune Beatrice Mahler.

„În acest moment, România încă are o incidență scăzută a cazurilor, raportat la ce se întâmplă în țările învecinate, însă ar fi foarte bine ca toți cei care știu că ajung în locuri aglomerate ar lua ca măsură de precauție existența unei doze de anticorpi care să-i protejeze de o eventuală infectare, pentru că astfel de situații, chiar dacă vorbim de mediul exterior, de locuri care în acest moment nu prevăd masca, în condițiile în care varianta Delta există la una dintre persoanele aflate în zona respectivă, ea poate să fie luată extrem de ușor, pentru că are un risc crescut de contagiune”, a mai declarat medicul.

Ce restricţii va impune România din toamnă?

Dr. Beatrice Mahler a vorbit şi despre cele mai mari riscuri pentru România în acest moment, dar şi despre restricţiile pe care autorităţile române vor fi nevoite să le impună din toamnă.

“Mă îngrijorează faptul că suntem pe un val ascendent, pe un număr de cazuri care crește de la o săptămână la alta, mă îngrijorează că în țările din jurul României numărul de cazuri crește extrem de mult și intră treptat din zonă galbenă în zonă roșie, că țări care au un procent de vaccinare mai mare decât România impun în acest moment restricții – mască purtată și limitarea adunărilor – restricții pe care le cunoaștem și la care, din păcate, probabil vom ajunge și noi în toamnă, ținând cont de faptul că urmează cu certitudine foarte mare ca numărul de infectări să crească și în România, deoarece statistic vedem că lucrurile o iau în acea direcție”, a spus managerul Institutului „Marius Nasta”.

Sursă foto: Dreamstime