În 1918, lumea a făcut cunoștință cu pandemia de gripă spaniolă, aceasta fiind considerată cea mai mortală din istorie. De la debut și până la final, gripa spaniolă a infectat aproximativ 500 de milioane de oameni din întreaga lume, adică aproximativ o treime din populația planetei. În ceea ce privește numărul deceselor, între 20 și 50 de milioane de victime și-au pierdut viața, inclusiv aproximativ 675.000 de americani, scrie evz.ro. 

Spre deosebire de pandemia din prezent despre care se bănuiește că vine din China, gripa spaniolă a fost observată pentru prima dată în 1918,în Europa, Statele Unite și părți din Asia înainte de a se răspândi rapid în întreaga lume.

La acel moment nu existau nici medicamente și nici vaccinuri pentru a putea trata acest virus mortal. În acest conetext, cetățenilor li s-a ordonat să poarte măști de protecție, la fel cum se întâmplă și acum. Totodată, școlile, teatrele și afacerile au fost închise, iar cadavrele îngrămădite în morgă improvizate înainte ca virusul să pună capăt marșului său mortal global.

Primul val al pandemiei a început în primăvara anului 1918 și a fost unul destul de liniștit. La fel ca ș în cazul situației de acum, la acel moment, bolnavii prezentau simptome tipice de gripă precum frisoanele, febra și oboseala. Ei s-au recuperat de obicei după câteva zile, iar numărul de decese raportate a fost scăzut.

Al doilea val a fost devastator

Deși lumea credea că a scăpat, al doilea val a izbucnit în toamna anului 1918 și a fost un adevărat dezastru. Victimele decedau la doar câteva ore sau zile de la apariția simptomelor, iar pielea lor devenea albastră. Totodată, plămânii umplându-se cu lichid care le provocat sufocarea.

Situația devine din ce în ce mai asemănătoare cu pandemia de coronavirs. Valul devastator a fost declanșat chiar în momentul în care autoritățile din Spania au decis să relaxeze toate restricțiile.

Pentru a putea ține virusul gripal sub control, la fel ca și în prezent, și în 1918, obiectele din spațiile publice, inclusiv telefoanele, erau dezinfectate în mod. De asemenea, persoanele care nu respectau regulile puteau primi amenzi de 100 de dolari pentru nepurtarea măştii, o sumă care era mult mai mare la acea vreme.

În final, oamenii au înețeles pericoul și au respectat toate normele impuse, acest lucru ducând la o rată de transmitere a bolii mult mai mică.  Finalul pandemiei a avut loc în 1920, când s-a reușit mult discutata „imunitate de turmă”. Însă, în realitate, virusul continuă să ucidă și azi.

Dr. Benito Almirante, şeful unităţii de boli infecţioase din cadrul spitalului Vall d’Hebron din Barcelona susține că urme ale virusului din 1918 se regăsesc și în alți viruși gripali, suferin mutații.

„Au fost găsite urme ale aceluiaşi virus în alţi viruşi gripali. Gripa spaniolă a continuat să apară, să sufere mutaţii şi să dobândească materialul genetic al altor viruşi”, a declarat Dr. Benito Almirante, şeful unităţii de boli infecţioase din cadrul spitalului Vall d’Hebron din Barcelona.