Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presa la o zi de la publicarea raportului GRECO despre starea justiției România și interferența politicului.

Iohannis a punctat faptul că guvernul PSD-ALDE a primit un nou „cartonaș roșu” din partea GRECO, ale cărui rapoarte, din 21 iunie, au arătat încă o dată multiplele prejudicii aduse de guvern justiției prin modificarea legilor justiției și legislației penale.

„Este extrem de îngrijorător că din cauza propriilor interese, România continuă să se afle în atenția organismelor europene”, a mai spus președintele.

GRECO a constatat că procesul de legiferare din România nu s-a îmbunătățit, transparența este ignorată de majoritatea parlamentară, iar Ordonanțele de Urgență reprezintă o prioritate pentru Guvern, a menționat Președintele.

Iohannis a spus că acțiunile guvernului PSD-ALDE sunt în deplină contradicție cu recomandările instituțiilor europene, cu voința cetățenilor exprimată la referendumul din 26 mai. Românii au decis atunci că România trebuie să urmărească parcursul european, însă majoritatea PSD-ALDE dă dovadă de dispreț total.

În opinia Președintelui, Premierul Viorica Dăncilă „manipulează opinia publică” atunci când a anunțat că nu dă ordonanțe de urgență pe Justiție și ignoră faptul că Guvernul are posibilitatea să dea un act normativ cu măsuri, pentru a se pune în acord cu voința cetățenilor și recomandările instituțiilor europene.

„Solicit Guvernului să se pună în concordanță cu statul de drept, voința populară și recomandările instituțiilor europene printr-o inițiativă legislativă” a declarat Klaus Iohannis.