Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, a informat că nu este „o prezicere paranormală” faptul că următorul val epidemic va traversa țara noastră. Acesta anticipează că valul cinci va apărea probabil după sărbători deoarece Omicron se răspândește alarmant.

„Nu este o prezicere paranormală să spunem că va veni următorul val. Pandemia presupune o periodicitate și trebuie să o gestionăm mai bine. Ce se petrece la noi în momentul de față reprezintă un fenomen epidemiologic la care, de alfel, ne așteptam, și anume consumarea valului pandemic. Urmează o perioadă descrescătoare în ceea ce privește numărul de cazuri zilnice, o perioadă binevenită, dar în același timp o perioadă în care ar trebui să ne pregătim pentru următorul val pandemic, care cu siguranță va veni, această tulpină Omicron se răspândește în mod alarmant comparativ cu tulpina Delta sau cu ce am avut înainte”, a spus Ștefan Dascălu.

„Toți ne dorim relaxarea”

Ștefan Dascălu a explicat că relaxarea și intrarea în normalitate a țării noastre se va materializa când majoritatea populației va fi imunizată.

„Toți ne dorim relaxarea, toți dorim să scăpăm odată de pandemie, dar condițiile pentru a ajunge în acel punct depind tot de noi. Dacă nu reușim să atingem acea imunitate colectivă, pentru a permite relaxarea, degeaba o implementăm. Dacă facem lucrurile cum le-am făcut și până acum, adică pe jumătate, degeaba le facem. Reușim, într-adevăr, să încetinim efectul pandemic, dar efectele semnificative, și anume suprasolicitarea sistemului de sănătate, rămân inevitabile și aici este marea problemă la noi”, a zis acesta.

Sfârșitul pandemiei

Anumiți specialiști medicali susțin că noua tulpină Omicron reprezintă sfârșitul epidemiei deoarece, fiind extrem de contagioasă, vom ajunge să avem o imunizare majoră a populației. Ștefan Dascălu a infirmat această ipoteză. El susține că indiferent de impactul pe care noua tulpină Covid-19 îl are asupra organismului uman, presiunea va continua să existe în sistemul sanitar.

„Aici intervin două aspecte pe care încă nu le cunoaștem complet, și anume cât de infecțioasă este această tulpină nouă  – și deja avem dovezi puternice în acest sens – și în al doilea rând, trebuie să ne gândim la simptomatologia cauzată de tulpină. Dacă este, într-adevăr, o tulpină mai blândă din punctul de vedere al simptomatologiei, nu înseamnă că am scăpat, din contră, dacă este mult mai infecțioasă, același număr de cazuri zilnice severe va fi tradus prin răspândirea acestei tulpini. Deci, practic, din punctul de vedere al sănătății publice și al epidemiologii, presiunea asupra sistemului sanitar va fi aceeași, dacă virusul se propagă mult mai ușor, chiar dacă în medie cauzează mai puține cazuri severe”, a explicat Ștefan Dascălu la Digi24.