Potrivit The Indendepnt, zeci de alerte şi avertizări de inundaţii au fost emise pe teritoriul Marii Britanii înaintea furtunii Bella care, potrivit prognozelor meteorologice, va provoca furtuni puternice şi ploi torenţiale, sâmbătă seara, de Boxing Day, notează Agerpres.

De menționat este că numeroase zone din Marea Britanie sunt deja afectate de precipitaţii şi inundaţii.

Astefl, în ziua de Crăciun, locuitorii din peste 1.300 de gospodării situate de-a lungul râului Great Ouse din Bedfordshire au fost sfătuiţi să evacueze casele pe măsură ce nivelul apei a crescut.

În același timp, potrivit serviciului de meteorologie britanic Met Office, sunt prognozate cantităţi de 15-25 milimetri de precipitaţii sub formă de ploaie în Ţara Galilor şi în sud-vestul Angliei şi de până la 40-60 milimetri în unele zone de deal.

De asemenea, duminică şi luni sunt aşteptate ploi şi vânt intens, care ar putea perturba traficul şi ar putea „pune viaţa în pericol” în zonele cele mai afectate de intemperii.

Vremea rea vine și în România

Nici România nu scapă de vremea rea. Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă dimineață, o nouă informare de ninsori și intensificări ale vântului, valabile până luni, 28 decembrie.

Totodată, meteorologii au mai emis și un cod galben de intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ și viscol, valabil în intervalul 27 decembrie, ora 06:00 – 28 decembrie, ora 10:00. Zone afectate sunt Carpații Meridionali și de Curbură – în special la peste 1700 m; Munții Banatului, zona joasă a jud. Caraș-Severin.

În ceea ce privește zilele de luni (28 decembrie) și marți (29 decembrie), potrivit ANM,  vântul va continua să fie tare la munte, mai ales în zona înaltă a Carpaților Meridionali, unde va spulbera zăpada.

Sursă foto: INQUAM/Virgil Simionescu