Restricțiile din Europa ar putea fi menținute până când toată populația adultă va fi vaccinată. Totul s-ar putea întâmpla după ce Marea Britanie a anunțat că ar putea să menţină în vigoare “anumite restricţii” pentru a limita propagarea maladiei COVID-19 până când întreaga populaţie adultă va fi vaccinată. Cel puțin, asta a declarat joi seară Susan Hopkins, directorul executiv al Public Health England, relatează Reuters.

Susan Hopkins mai spus că unele dintre restricţii ar putea fi menţinute şi dincolo de momentul în care întreaga populaţie adultă va fi vaccinată.

“Cred că vom avea anumite măsuri în vigoare până când toată populaţia va fi vaccinată, cel puţin toată populaţia adultă”, a precizat Susan Hopkins pentru Sky News.

“Dar, chiar şi atunci, cred că va trebui să cunoaştem mai multe lucruri despre transmiterea virusului înainte de a putea să relaxăm toate restricţiile şi să ne întoarcem la viaţa de dinainte de pandemie“, a adăugat ea.

Până vineri, Marea Britanie a vaccinat aproximativ 13,5 milioane de persoane şi a instituit noi controale stricte la frontieră, care fac să devină ilegale deplasările turistice, pentru a împiedica pătrunderea în ţară a noilor tulpini ale virusului SARS-CoV-2.

Mai mulţi miniştri din guvern au fost criticaţi, inclusiv de către membri ai Partidului Conservator, din care face parte şi prim-ministrul Boris Johnson, pentru faptul că au transmis populaţiei mesaje contradictorii în legătură cu relaxarea restricţiilor antiepidemice.

Europa este în alertă din cauza variantei britanice a virusului

Varianta coronavirusului găsită pentru prima dată în Kent ar putea deveni tulpina dominantă a lumii, a avertizat șeful programului de supraveghere genetică din Marea Britanie, Sharon Peacock.

Ea a declarat că noua variantă a dominat țara și cel mai probabil va domina lumea. Varianta Kent a fost deja confirmată în peste 70 de țări, potrivit bbc.com.

A fost detectat pentru prima dată în septembrie 2020 în sud-estul Angliei și răspândirea sa rapidă în lunile următoare a fost indicată drept motiv pentru introducerea unor noi restricții dure în Marea Britanie, începând din ianuarie.

Sharon Peacock și-a exprimat îngrijorarea cu privire la transmisibilitatea acestei mutații.
Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim