David Nabarro, expert în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a subliniat faptul că este „prematur” să se vorbească de o „relaxare masivă” a restricţiilor în Marea Britanie, în ciuda avansului campaniei de vaccinare, relatează EFE.

Declarațiile făcute de expertul OMS au fost făcute în cadrul postului de Radio 4 al BBC. Totodată, acesta a subliniat faptul că „pandemia avansează în mod feroce în întreaga lume” şi că nu a trecut încă ceea ce este mai rău.

De menționat este faptul că, reacția acestuia vine în contextul în care, în cursul zilei de luni, premierul britanic, Boris Johnson, a confirmat că va anula măsurile restrictive. Mai exact, purtarea măştii sau menţinerea distanţării fizice vor deveni opţionale. Cu toate acestea, premierul britanic a cerut populaţiei să se comporte cu precauţie.

În acest context, expertul OMS a precizat că decizia guvernului „nu se potriveşte” cu poziţia pe care o avea Marea Britanie în urmă cu câteva luni când anunţa că va face eforturi „pentru a preveni ca oamenii să se îmbolnăvească în număr mare, în parte din cauza riscului de deces sau a riscului de a suporta efectele post-COVID-19 o lungă perioadă de timp”.

Virusul nu a dispărut încă

În același timp, Nabarro a subliniat faptul că, într-adevăr, vaccinarea a schimbat lucrurile atât în Marea Britanie cât și în alte țări, însă este „prematur să se vorbească de o relaxare masivă sau de libertate când curba epidemiologică este puternic ascendentă”.

El a adăugat că virusul nu a dispărut, iar persoanele nevaccinate sunt încă vulnerabile în fața lui.

„Acest virus periculos nu a dispărut, variantele sale revin şi îi ameninţă pe cei care nu s-au vaccinat, trebuie să luăm lucrurile în serios”, a mai spus acesta.

Amintim faptul că, în Marea Britanie, începând cu data de 19 iulie, cluburile şi discotecile se vor redeschide şi nu vor mai fi impuse limite de acces în teatre şi cinematografe, iar companiile vor decide dacă angajaţii vor continua să lucreze de acasă.

În ceea ce privește evoluția campaniei de vaccinar anti-covid, Marea Britanie a vaccinat cu prima doză 87,2 % din populaţia adulta, în timp ce 66,2 % dintre adulţi au primit ambele doze de vaccin anti-COVID-19. Pe de altă parte, potrivit datelor oficiale, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 34.471 noi contagieri şi 6 decese asociate COVID-19.