În Banat, Crișana și Transilvania, iar spre seară și noaptea mai ales în Oltenia și Moldova va fi instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin perioade cu intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale în general de 60…70 km/h, vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

Fenomene de aceste gen vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse. Luni, 31 iulie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătatea estică, iar vântul va avea intensificări în extremitatea de sud-vest a țării.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 30 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 10:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, averse torențiale

Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, local în zonele montane, în vestul Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de peste 80 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp”, se arată în atenţionarea meteo.

Cum va fi vremea astăzi, 30 iulie

Meteorologii anunță caniculă în sud și în sud-est. Vor fi 35-36 de grade la umbră. Vom avea averse abundente la munte, în vest, în nord și în centru. Spre seară și la noapte, ploile se extind în sudul și în estul tarii.

În Dobrogea și în Bărăgan vom avea vreme frumoasă, temperaturile ajungând la 34 de grade la umbră. Se anunță caniculă în Moldova sudică și în nordul Munteniei, iar în jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina, temperaturile trec de 30 de grade. În Bacău maximele ajung la 34 de grade. În Bucovina nu este exclus să apară ploile.

ANM anunță ploi torențiale în Transilvania și în Maramureș. Vor fi vijelii puternice, cu rafale de 60-80 de km/h. Ploile vor fi însoțite de fulgere, tunete și grindină. Cantitățile de apă pot depăși 25…50 de litri pe metru pătrat.

În veste, maximele ajung la 33 de grade. Este posibil ca și aici să plouă. În Transilvania vom avea 31 de grade. Și aici vor fi averse considerabile, mai ales în regiunea montană. Meteorologii anunță fenomene electrice, rafale puternice de vânt și căderi de grindină. Acestea vor continua și pe timpul nopții.

În Oltenia va fi extrem de cald. Maximele trec de 34 de grade. În unele zone va fi caniculă, iar peste noapte se anunță ploi zgomotoase.

Cum va fi vremea în Capitală?

În București va fi extrem de cald. Temperaturile maxime ajung la 36 de grade, iar aerul devine greu de respirat din cauza disconfortului termic. La noapte, s-ar putea să plouă, dar temperatura nu coboară sub 20 de grade.

La munte, apar averse abundente. Cantitățile de apa vor depăși 50 de litri pe metru patrat și vor fi vijelii și căderi de grindină. Temperaturile continuă să crească în Meridionali și în Carpații de Curbură.

Pe litoral, maximele ajung la 29 de grade, însă apa marii rămâne rece.