Serviciile medicale din întreaga lume, inclusiv din România, sunt în alertă din cauza noului virus respirator identificat în China.

În ultimele zile, numărul celor contaminaţi s-a triplat, ajungând la 217. Patru persoane au decedat.

Îngrijorare maximă

Virusul s-a propagat, la început, prin contactul cu animale infectate, dar medicii chinezi au confirmat că el se transmite şi de la om la om.

La peste o lună de la apariţia sa într-o piaţă din Wuhan, virusul, din familia SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), s-a răspândit în mai multe oraşe mari ale ţării – printre care Beijing şi Shanghai – şi alte trei ţări din Asia: Japonia, Coreea de Sud şi Thailanda, anunță Antena 3.

Îngrijorarea este maximă deoarece se apropie Anul Nou Chinezesc, când milioane de oameni vor călători pentru a petrece sărbătoarea în familie. Şi din România vor merge, cu această ocazie, în China numeroşi cetăţeni chinezi stabiliţi aici.

Care sunt simptomele

Febra, tusea şi problemele respiratorii sunt primele simptome ale maladiei.

Virusul este din familia celui care a provocat epidemia de SARS, soldată cu aproape 800 de morţi în mai multe ţări ale lumii, la începutul anilor 2000.

Organizația Mondială a Sănătății a anunţat organizarea miercuri a unei reuniuni de urgenţă pentru a stabili dacă este indicat să se declare „urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională”, clasificare care nu este utilizată decât pentru epidemiile cele mai grave.