Reprezentanții ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) au dat amenzi de 28.000 de lei în urma unor controale făcute la trei supermarketuri Kaufland, Mega Image şi Carrefour din București, unde au fost găsite fructe cu mucegai, vitrine murdare şi produse alimentare expirate scoase la vânzare.
Supermarketurile din București, un pericol pentru sănătatea clienților
Joi, 27 ianuarie, au avut loc verificări la S.C. Kaufland România, pe şoseaua Alexandriei nr 152, după ce s-a primit o reclamaţie privind comercializarea produsului alimentar ambalat în caserolă „Ouă de la bunica” cu termenul de valabilitate expirat. Reprezentanții ANPC au constatat că produsul respectiv nu era expus spre comercializare şi nici în depozitul magazinului, dar au stabilit că reclamaţia se confirmă.
După extinderea controlului, s-au găsit expuse spre vânzare următoarele produse expirate:
- – cartofi roşii România ambalaţi în plasa a 5 kg, cu dimensiuni diferite, necalibrate;
- – mandarine vrac şi ambalate la plasa a 1 kg, cu pete maronii neconforme, lovituri mecanice, consistenţă modificată, necoapte, de culoare verde;
- – castraveţi vrac, consistenţă moale;
- – aripi de curcan, congelate, cu arsuri de congelare.
După identificarea acestor nereguli, S.C. Kaufland România a fost sancţionată contravenţional cu o amendă de 5.000 de lei şi s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea de pe rafturi a 40 de kilograme de legume şi fructe, în valoare de 300 de lei, a 3 kilograme de carne de pasăre congelată, în valoare de 80 de lei.
Alimente mucegăite în magazinele din București
Un alt control a avut loc la S.C. Mega Image S.R.L., cu punctul de lucru în strada Petre Ispirescu, Nr. 86, ca urmare a unei reclamaţii privind calitatea produsului alimentar „Carne tocată amestec porc şi vită – Gusturi Româneşti”. Produsul respectiv nu era expus spre comercializare şi nici nu era în depozitul magazinului, ultima sa intrare a fost pe 25.01.2022, iar ultima vânzare s-a făcut pe 25.01.2022, conform documentelor verificate.
După extinderea controalelor s-au constatat următoarele:
- – „Salam de biscuiţi cu rahat de post” produs de S.C. Diaco Prod S.R.L., ddm 09.03.2022, lot 332, ce prezenta la examenul organoleptic modificări de aspect, culoare, miros, prezenta de mucegai pe zona extinsă, fiind improprii consumului uman;
- – agregate frigorifice (congelator) neigienizate, având resturi de etichete şi ambalaje, precum şi acumulări excesive de gheaţă pe pereţii vitrinei;
- – vitrina de expunere fructe şi legume, ambalate sau vrac, prezintă prezenta masivă de praf, resturi alimentare, zone cu urme de rugină, ventilatoare cu depuneri grosiere de impurităţi.
Astfel că S.C. Mega Image S.R.L a fost sancţionată contravenţional cu o amendă de 15.000 lei si s-a dispus măsura de oprire definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a 2 kilograme de „salam de biscuiţi”, în valoare de 44,8 lei. De altfel, s-a dispus măsura de oprire temporară a comercializării produselor alimentare în vitrina de legume-fructe vrac şi ambalate.
Lactate expirate în supermarketurile din Capitală
Un al treilea control a avut loc la S.C. Carrefour România S.A. cu punctul de lucru in str. Mihail Sebastian, Nr. 88, în urma unei reclamaţii privind achiziţionarea unor produse la ofertă pentru care nu s-au aplicat la casa de marcat discounturile promovate la raft, aspecte confirmate la momentul controlului.
Din verificările făcute la momentul constrolului, s-au constatat urmatoarele:
- – la raionul fructe legume au fost identificate fructe (pepeni, banane, kiwi, pepene galben, mandarine, clementine) ce prezentau lovituri mecanice, grad avansat de coacere, prezenta mucegaiului de culoare albă, deshidratare; legume (ţelina, rădăcina de ţelina, varza alba, varza rosie, roşii) ce prezentau modificări organoleptice, lovituri mecanice, deshidratare severa;
- – produse alimentare (iaurt cremos cu bucăţi de cocos, marca Muller) expus spre comercializare având data durabilităţii minimale depășită, respectiv 21.01.2022.
S.C. Carrefour România S.A. a fost sancţionată contravenţional conform cu o amendă de 8.000 de lei şi s-a dispus oprirea definitiva de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a produselor alimentare cu deficienţe.