Aleksei Navalnîi le-a mulţumit vineri piloţilor avionului în care i s-a făcut rău după otrăvirea cu Noviciok şi medicilor care i-au acordat primul ajutor după aterizare, fiind convins că toţi aceştia i-au salvat viaţa, informează agenţia EFE, citată de agerpres.

”Piloţii şi primii medici m-au ţinut în viaţă încă 15-20 de ore. Ce a urmat a fost dramatic şi merită o relatare separată, dar nu ar mai fi fost nimic de spus dacă nu ar fi fost aceşti băieţi. Vă mulţumesc, buni prieteni necunoscuţi !”, a scris Navalnîi pe contul său de Instagram.

Pe 20 august, el s-a îmbarcat într-un avion pe aeroportul oraşului siberian Tomsk cu destinaţia Moscova. Dar i s-a făcut rău în timpul zborului, motiv pentru care comandantul avionului a decis să aterizeze de urgenţă la Omsk, unde Navalnîi a fost internat în stare de inconştienţă într-un spital local. El a fost apoi transferat într-un spital din Berlin, unde în urma analizelor a fost confirmată otrăvirea cu substanţa neurotoxică Noviciok.

Otrăvit cu un ceai

Potrivit apropiaților săi, aceasta i-ar fi fost pusă într-un ceai pe care l-a băut la aeroport, aspect ce nu a fost încă elucidat, fiind de asemenea posibil ca otrăvirea să se fi produs anterior, probabil la hotel, urme agent neurotoxic fiind găsite într-o sticlă de apă goală din camera unde a stat.

Totodată, în mesajul său pe Instagram, Navalnîi le mulţumeşte multor persoane care l-au ajutat de atunci, dar insistă asupra celor care au ”jucat un rol cheie” în destinul său.

”Atât cât am reuşit să înţeleg (…), planul asasinilor era simplu: să mi se facă rău la 20 de minute după decolare şi să fiu ”deconectat” 15 minute mai târziu. Fără asistenţă medicală, după o oră mi-aş fi continuat călătoria într-un sac negru de plastic”, crede opozantul rus.

Acesta a mai subliniat faptul că ”o serie de circumstanţe fericite şi acţiuni precise ale unor oameni buni necunoscuţi” au schimbat radical situaţia.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost externat marţi din spitalul berlinez La Charité, unde a fost tratat timp de 32 de zile în urma otrăvirii. El şi-a exprimat dorinţa de a se întoarce în Rusia după ce îşi va reveni complet, dar deocamdată rămâne în Germania pentru recuperare.