Duminică, 10 noiembrie, are loc primul tur al alegerilor pentru desemnare viitorului președinte al României. Dincolo de obligațiile și limitările cu care vine funcția supremă în stat, ea aduce și avantaje evidente fericitului câștigător al alegerilor prezidențiale.

Nu în ultimul rând este vorba despre salariu, care nu reprezintă deloc o sumă neglijabilă. Astfel, salariul președintelui Klaus Iohannis a ajuns la 24.960 de lei – echivalentul sumei de aproximativ 5.000 de euro, cu 2.160 de lei mai mult faţă de anul 2018.

De precizat că salariilor demnitarilor au crescut cu aproape 10% anul acesta, iar președintele României a început să încaseze un salariu ce l-a trasformat în cel mai bine plătit politician.

Cea de-a doua indemnizaţie ca valoare e cea a prim-ministrului, a preşedintelui Camerei Deputaţilor şi a şefului Senatului, respectiv 23.920 de lei lunar, în timp ce viceprim-miniştrii au o indemnizaţie netă de 22.256 de lei.

Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, încasează, de la 1 ianuarie 2019, suma de 23.920 lei pe lună, adică la fel ca prim-ministrul, președintele Camerei Deputaților și șeful Senatului, arată a1.ro.

Trebuie făcută mențiunea că veniturile demnitarilor se calculează în funcţie de coeficientul din legea salarizării, înmulţit cu salariul minim pe economie care, în luna ianuarie, a crescut la 2.080 de lei.

Alegerile pentru Președintele României au loc în data de 10 noiembrie 2019. În cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, se organizează al doilea tur de scrutin, în data de 24 noiembrie 2019.