„Îi aşteptăm în continuare şi în cursul zilei de astăzi şi în cursul zilei de mâine să-şi exercite acest drept fundamental la vot. Nu există situaţii în care să fi fost reclamaţii, procesul de votare se derulează în condiţii bune”, a declarat Ludovic Orban, după o vizită la Ministerul Afacerilor Externe.

Cum vor vota cei din localitățile carantinate

Premierul Ludovic Orban a declarat că în localităţile aflate în carantină se va putea merge la vot, duminică, fără declaraţii pe proprie răspundere privind deplasarea.

„Exercitarea dreptului de vot trebuie să fie neîngrădită şi în zonele de carantinare. Orice cetăţean, chiar dacă este într-o localitate care este temporar sub carantină, are libertatea de a se duce la secţia de vot şi să voteze, fără să dea declaraţii. E ziua votului, toată lumea ştie că oamenii merg să-şi exercite dreptul de vot. Avem Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU, n.r.) în cursul zilei de mâine, înainte de şedinţa de guvern, după care în şedinţa de guvern vom transpune propunerea CNSU în modificarea hotărârii de guvern privind starea de alertă”, a răspuns Ludovic Orban, întrebat la Digi24 despre posibilitatea ridicării restricţiilor chiar şi în zonele care sunt în carantină.

Premierul a subliniat că nu mai e nevoie de declaraţii, dar a spus că persoanele care sunt carantinate ca urmare a unei decizii a DSP nu trebuie să înţeleagă că pot ieşi din casă şi să meargă la vot.

„Fără să mai dea vreo declaraţie. Asta e o formalitate nenecesară, pentru că e clar că omul iese din casă să se ducă să voteze. Aş face o diferenţă, să nu se înţeleagă că cei care sunt carantinaţi pot să se ducă să voteze. Cei care sunt carantinaţi ca urmare a unei decizii a DSP trebuie să stea la domiciliu sau în locaţia unde şi-au stabilit carantina. Ei îşi vor putea exercita dreptul de vot prin urna mobilă”, a afirmat Ludovic Orban.