Dotarea submarinelor din clasa Virginia cu o rachetă hipersonică ar putea ajuta Marina să umple golul lăsat de cele patru submarine cu rachete ghidate din clasa Ohio. Tot mai îmbătrânite, acestea din urmă au început să iasă din serviciu la mijlocul anilor 2020, potrivit publicației NationalInterest.

Există însă și critici care pun la îndoială planul Marinei de a-și concentra o mare parte din capacitatea de rachete în flota de submarine balistice. Flota SUA deține 56 de submarine de atac din clasa Los Angeles Seawolf, Virginia și SSGN Ohio. Conform unor planuri recente, numărul lor ar putea scade la 41 sau 42 de nave în 2028.

Cererea de 207 miliarde de dolari a Marinei SUA pentru 2021 reduce bugetele de miliarde de dolari pentru construcția navelor, încetinind șansele flotei de a crește numărul de nave de la 294 la 355.

CPS (Conventional Prompt Strike) este o rachetă de croazieră cu atac terestru hipersonic. „Programul CPS dezvoltă capacitatea de luptă pentru a permite lovirea precisă și în timp util de pe platformele de suprafață și sub-suprafață”, explică Marina.

Racheta CPS a Marinei este o versiune a unei arme pe care flota o dezvoltă împreună cu armata. Documentele bugetare ale Marinei pentru anul 2021 arată intenția serviciului de a înarma sumbarinele din clasa Virginia cu noua rachetă, înainte ca arma să fie plasată pe navele de suprafață.

Pe lângă încorporarea unei rachete într-o navă de generație mai nouă, cu o durată de viață potențială mult mai mare, adăugarea munițiilor hipersonice la submarinele din clasa Virgina rezolvă o altă problemă. Submarinele din clasa Ohio sunt identice ca aspect și semnătură acustică cu cele 14 nave cu rachete balistice SSBN ale Marinei, care transportă ICBM-uri nucleare.

Dar, un adversar al SUA care va observa lansarea unei rachete de pe submarin ar putea să o confunde cu o primă lovitură nucleară. „Aceste rachete nu ar trebui să fie lansate de pe nimic asemănător unui submarin”, a remarcat Robert Farley, politolog al Universității din Kentucky.