Noua lege a pensiilor urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Aceasta vine cu schimbări și în ceea ce privește ajutorul de înmormântare.

Ajutorul de înmormântare se extinde începând de anul viitor

Mai exact, acesta va fi acordat, de asemenea, în cazul decesului unei persoane asigurate cu cel puțin șase luni înainte de moarte, indiferent de stagiul de cotizare. Ajutorul se va extinde și în situația decesului unei persoane aflate în concediul pentru creșterea copilului (CCC). Totodată, plățile pentru ajutorul de deces nu vor mai fi restricționate doar la beneficiari persoane fizice. Vor putea fi acordate și către companii.

Noul regulament va fi implementat treptat. Unele dispoziții aplicabile vor începe din ianuarie 2024, în timp ce majoritatea acestora vor intra în vigoare în luna septembrie a anului viitor.

Noua lege menține principiul conform căruia ajutorul de deces este acordat unei singure persoane care a suportat cheltuielile asociate înmormântării, inclusiv soțul supraviețuitor, copilul, părintele sau altă persoană capabilă să dovedească aceste cheltuieli.

Începând cu 1 septembrie 2024, se introduce posibilitatea acordării ajutorului de deces pentru cei care au fost asigurați în ultimele 6 luni înainte de deces. Nu se va mai ține cont de perioada de cotizare.

Suma alocată pentru ajutorul de deces va fi determinată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Aceasta nu poate fi mai mică decât valoarea medie a câștigului salarial brut utilizat în calculul bugetului.

  • soțul
  • copiii proprii, adoptați sau aflați în plasament familial, cu vârste până la 18 ani sau, dacă sunt în continuare la școală, până la 26 de ani sau, indiferent de vârstă, în caz de incapacitate de muncă;
  • părinții și bunicii oricăruia dintre soți

Vor putea beneficia și persoanele în concediu pentru creșterea copilului

Începând cu toamna anului 2024, ajutorul de deces va fi extins și pentru persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului până la 2 ani sau, în cazul copiilor cu handicap, până la 3 ani sau, în anumite circumstanțe, până la 7 ani. Acest beneficiu poate fi acordat și pentru un membru de familie al acestora, sub condițiile specifice referitoare la asigurare.

Potrivit legii, în cadrul sistemului public de pensii, sunt obligatoriu asigurate persoanele angajate cu contract individual de muncă, funcționarii publici și alte categorii de indivizi care obțin venituri asimilate salariilor și pentru care se achită contribuții de asigurări sociale.

Ajutorul de deces pentru un membru de familie menține o valoare echivalentă cu jumătate din suma acordată în cazul decesului asiguratului sau pensionarului.

Începând cu 1 septembrie 2024, ajutorul de deces poate fi acordat și unei persoane juridice în situația decesului unei persoane asigurate sau a unui membru de familie, în baza documentelor care atestă cheltuielile asociate înmormântării. Efectuarea plății acestui ajutor se va realiza prin transfer bancar, pe baza documentelor justificative.

Cu cât se va majora ajutorul de înmormântare?

Actul normativ a fost adoptat în Parlament miercuri, 20 decembrie, și trimis spre promulgare de către președintele Klaus Iohannis. Iată care este valoarea ajutorului de înmormântare, începând din 2024:

  • 7.567 de lei – în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
  • 3.784 de lei – în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.

În prezent, valoarea plătită pentru ajutorul de deces este de 6.789 de lei. Așadar, majorarea va fi de 778 de lei.