Producatorul de avioane Airbus a inaugurat ieri prima sa fabrica de asamblare din afara Europei, in China. Uzina Airbus se afla in orasul port Tianjin, in sud-estul Beijing-ului. Compania a anuntat ca aceasta unitate de productie este “o piatra de hotar” in globalizarea productiei Airbus. La ceremonia de inaugurare a luat parte si premierul chinez Wen Jiabao.

Uzina a necesitat o investitie totala cuprinsa intre 800 milioane – 1 miliarde de euro si va produce modelul A320, cel mai bine vandut model al companiei.

Reprezentantii Airbus au anuntat, de asemenea, ca vor achizitiona componente pentru avioane si materiale in valoare de 1 miliarde de dolari anual, pana in 2020. Doar in 2007 compania a achizitionat echipament din China in valoare de 70 milioane de dolari.

Thomas Enders, CEO-ul Airbus, a anuntat ca unitatea de productie din Tianjin “este dotata cu tehnologii de ultima ora si aduce la un loc metode de lucru din unitatile din Franta si Germania”. Noua fabrica a fost deschisa pentru a sprijini boom-ul din industria aviatica chineza, care creste anual cu 14,5%. Oficialii Airbus se asteapta ca aceasta sa devina a doua ca marime din lume, dupa SUA.

Pana in 2011 compania si-a propus asamblarea a 4 modele A320 pe luna, fata de 40 de unitati pe luna in uzina din Hamburg. Primul avion va fi livrat la mijlocul anului 2009 catre operatorul aerian chenez Sichuan Airlines. Unitatea de productie din Tianjin are in acest moment 600 de angajati.

Sursa: The Guardian