Psihologul israelian Daniel Kahneman, unul dintre părinții fondatori ai științei comportamentale, laureat al Premiului Nobel pentru economie, revine cu o nouă apariție editorială.

Dezvăluiri incredibile

Prima sa carte, „Thinking, Fast and Slow”, bestseller mondial, a expus ideile revoluționare despre eroarea și părtinirea umană. Noua carte, „Noise: A Flaw in Human Judgment”, vorbește despre deciziile greșite pe care obișnuim să le luăm.

El recomandă mai multe modalități de a combate deciziile proaste și „zgomotul”. Vorbește despre „igiena deciziilor” sau despre modalitățile de a face judecăți mai consistente.

Intervievat de The Guardian, Daniel Kahneman explică de unde vine această „variabilitate”: din judecățile care adesea sunt subiective și din nerespectarea unor reguli exacte. Subiectul de pornire a interviului este pandemia, considerată „cel mai mare experiment orar în procesul decizional politic global”.

„Una dintre problemele-cheie pare să fi fost incapacitatea pe scară largă de a înțelege ideea de bază a creșterii exponențiale. Fenomenele exponențiale sunt aproape imposibil de înțeles pentru noi. Suntem experimente într-o lume mai mult sau mai puțin liniară. Și dacă lucrurile se accelerează, de obicei se accelerează în mod rațional”, spune profesorul.

Kahneman crede că oamenii sunt instinctiv înclinați să aibă încredere mai mult în sistemele umane, decât procesele abstracte. „Vedem asta, de exemplu, în ceea ce privește atitudinea față de vaccinare. Oamenii sunt dispuși să-și asume riscuri mult mai puține atunci când se confruntă cu vaccinarea, decât când se confruntă cu boala. Acest decalaj dintre natural și artificial se găsește peste tot”.

Explicația sa este că „atunci când inteligența artificială face o greșeală, această greșeală pare pentru oameni o prostie sau ceva aproape malefic”.

Potrivit lui Kahneman, există unele pericole în utilizarea datelor și a Inteligenței Artificiale, care dorește să înlocuiască judecata umană.

„Vor exista consecințe masive ale acestei schimbări, care deja se întâmplă. Unele specialități medicale sunt în mod clar în pericol de a fi înlocuite, mai ales în ceea ce privește diagnosticul. Și există scenarii destul de înspăimântătoare atunci când vorbești despre leadership”, afirmă Kahneman.

Și susține că e greu de prevăzut ce se va întâmpla atunci când inteligența artificială va ajunge să domine leadership-ul uman.

Întrebat dacă a existat deja o reacție la o lume dominată de informații, prin alegerea unor lideri ca Boris Johnson și Donald Trump, și dacă există riscul creșterii populismului, Kahneman explică:

„Am învățat să nu fac previziuni niciodată. Dar un lucru care pare foarte probabil este că aceste schimbări uriașe nu vor avea loc în liniște. Va exista un zgomot imens. Tehnologia se dezvoltă foarte rapid, posibil exponențial. Dar oamenii sunt liniari.

Când oamenii liniari se confruntă cu schimbări exponențiale, nu vor putea să se adapteze la asta foarte ușor. Deci, clar, ceva ne așteaptă… Și, cu crertitudine, AI va câștiga în fața inteligenței umane. Modul în care oamenii se vor adapta la asta este o problemă fascinantă – dar una pentru copiii și nepoții mei, nu pentru mine”.