Printre avantajele subliniate de piața administratorilor de pensii este posibiliatea de a moșteni banii acumulați în contul fondului de pensii. Alt avantaj adesea menționat este că banii strânși în contul Pilonului II sunt bani care aparţin doar participantului, scrie economica.net.

Pe de altă parte, fondurile de pensii se feresc să menționeze că această moştenire se lasă doar sub forma unui alt cont de pensii. Astfel beneficiarul va avea acces la ei doar în cazul pensionării. Singura excepție se face doar în cazul minorilor, care are acces la banii respectivi. Potrivit articolului 38 din Legea pensiilor private 411-2014, „în cazul decesului unui participant înainte de deschiderea dreptului la pensia privată, beneficiarilor li se deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite fiecăruia”.

După cum am spus, doar copiii pot beneficia de plata pensiei private din contul moştenit. De asemenea acest lucru se poate întâmpla și în cazul invalidităţii participantului, acesta urmând să primească banii economisiți înainte de vârsta legală de pensionare.

Ce se întâmplă însă în cazul în care beneficiarul nu supravieţuieşte vârstei maxime de pensionare şi nu mai există nici moştenitori ai acelui cont? În acest caz banii vor rămâne în conturile administratorilor de pensii private.