Infecțiile fungice, loviturile, lacul de unghii persistent și fumatul sunt doar câteva motive pentru care unghiile își pot schimba culoarea. Nu de puține ori, aceste modificări pot fi cauzate de dificultăți de respirație, probleme cu ficatul sau de circulație, scrie Sportskeeda

Unghiile pot ascunde probleme serioase de sănătate

Dincolo de aspectul estetic, unghiile sunt adesea un important indicator al stării de sănătate. Ele pot ascunde probleme serioase de sănătate, de la boli cardiace și tulburări metabolice, până la carențe nutriționale sau sensibilități ale sistemului imunitar.

Unghiile pot oferi un indiciu asupra sănătății generale. Dacă în organism se întâmplă ceva, unghiile ar putea începe să-și schimbe culoarea și să apară anumite striații. Dungile fine, paralele, care se observă pe unghii, pot reflecta scăderea imunității, hipotiroidismul sau lipsa de fier.

Probleme de sănătate legate de schimbarea aspectului unghiilor

Infecții fungice ale unghiilor: onicomicoza este o astfel de infecție care poate transforma unghiile în galben, verde sau maro. Infecția se poate extinde și se poate agrava.

Traumă sau rănire: Când vă loviți la unghie, asta poate duce la o nuanță neagră sau violet, o afecțiune cunoscută sub numele de hematom subungual.

Colorarea lacului de unghii: Aplicarea constantă a lacului de unghii bogat pigmentat fără un strat de bază poate duce la decolorarea temporară a unghiilor.

Fumatul: Dacă fumați, nicotina și gudronul din țigări ar putea fi motivul pentru care unghiile se îngălbenesc

Psoriazis: Este posibil să observați modificări la nivelul unghiilor, cum ar fi găuri, fisuri sau decolorări ale unghiei dacă aveți psoriazis

Carență de fier: Dacă sunteți anemic, unghiile ar putea deveni albicioase, o afecțiune cunoscută sub numele de leuconichie.

Probleme respiratorii: Afecțiuni precum Bronhopneumopatia Obstructiva Cronică (BPOC) vă pot face unghiile vineții din cauza lipsei de oxigen.

unghii
SURSA FOTO: Dreamstime

De ce apar striațiile verticale

Liniile care merg de la baza unghiei până la vârf sunt cea mai comună formă de striație a unghiilor, afectând aproximativ 20% dintre adulți. În majoritatea cazurilor este doar un semn de îmbătrânire, spune Ivy Lee, dermatolog din Pasadena, California. Unghiile sunt alcătuite în mare parte din keratină, o proteină care se găsește și în păr și în stratul exterior al pielii.

În același mod în care pielea devine mai uscată iar părul se simte mai aspru, și unghiile se modifică odată cu înaintarea în vârstă, deoarece organismului îi este mai greu să rețină umiditatea.

Dacă observați alte modificări la nivelul unghiilor, cum ar fi schimbarea culorii, ar trebui să consultați un medic, spune dr. Lee. În cazuri rare, striațiile unghiilor ar putea fi un semn de anemie, artrită reumatoidă sau chiar de probleme cardiovasculare, potrivit cercetărilor publicate în Indian Dermatology Online Journal.

Semn al unei deficiențe de nutrienți, precum proteinele sau acidul folic

O singură striație în mijlocul unghiei ar putea fi un semn al unei deficiențe de nutrienți, precum proteinele sau acidul folic.

De asemenea, aceste modificări pot apărea și la persoanele cu sindromul intestinului iritabil, alergii, intoleranță alimentară, tot din cauza asimilării deficitare a nutrienților.

Striațiile unghiilor nu sunt doar legate de piele. Ele pot fi și un semn al altor probleme sistemice. De exemplu, o tiroidă supraactivă sau subactivă poate afecta hormonii responsabili de creșterea unghiilor, a pielii și a părului. De asemenea, dacă unghiile încep să devină mai subțiri, decolorate sau deformate, este bine să faceți o vizită la dermatolog pentru a vedea care este problema reală, spune dr. Lee.