Valoarea estimată a brandului Apple este de aproape 70 miliarde euro, iar cea mai mare companie de tehnologie din lume are în vistierie mai mulţi bani decât are cel mai mare guvern suveran din lume. Acest lucru este posibil pentru că Apple, companie co-fondată de regretatul Steve Jobs, și care este cunoscută pe piață prin lansarea pe piață a iPhone-ului și iPad-ului, colectează mai mulţi bani decât cheltuie, în timp ce SUA nu.
Din cele mai recente declaraţii de venit ale Trezoreriei americane soldul guvernului este de 73,8 miliarde dolari, iar din ultimul raport prezentat de Apple, la sfârşitul lunii trecute, reiese că societatea are nu mai puţin de 76,2 miliarde de dolari în numerar şi titluri de valoare negociabile.
Ascensiunea Apple în fruntea companiilor la nivel mondial este cu atât mai remarcabilă cu cât în urmă cu 14 ani ea părea sortită pieirii, înaintea revenirii lui Steve Jobs ca CEO. Acum, Apple domină piaţa de tablete şi este în top trei cei mai mari producători de smartphone-uri din lume.
În spatele Apple stau mai mulţi parteneri care au contribuit şi profitat de succesul companiei. Cei mai importanţi sunt:
AT&T este operatorul care a distribuit în exclusivtate pe piaţa americană terminalul iPhone, în perioada 2007-2011. În luna februarie a acestui an, rivalii de la Verizon au pus capăt exclusivităţii AT&T. În prima jumătate a acestui an AT&T a înregistrat 7,2 milioane activări de terminale iPhone.
Foxconn Technology Group este cel mai mare producător de electronice din lume. În fabricile din China şi Taiwan se fabrică toate produsele Apple: iPod-uri, iPhone-uri, iPad-uri, computere Mac. Foxconn a anunţat în luna august a acestui an că muncitorii care lucrează la fabrica Foxconn din Shenzhen, una dintre cele mai moderne din China, vor fi înlocuiți cu roboţi. Compania responsabilă pentru asamblarea iPad 2 şi iPhone apelează la aceste măsuri pentru a face faţă costurilor forţei de muncă care sunt tot mai ridicate. În următorii trei ani compania şi-a propus să folosească peste un milion de roboţi pentru sarcini simple pe linia de asamblare precum sudura sau asamblarea, operaţiuni care sunt efectuate în prezent de oameni.
TPK Holdings este cel mai mare producător de ecrane tactile din lume, ca volum. Compania taiwaneză este cel mai mare furnizor de astfel de ecrane pentru terminalele iPhone şi tabeletele iPad. Peste 70% din veniturile companiei, de 1,12 miliarde de dolari, din trimestrul doi, au provenit din comenzile Apple.
Quanta Computer este o companie din Taiwan care fabrică computerele iMac şi laptopurile Macbook. Quanta este cel mai mare producător de laptopuri din lume, unul din trei laptopuri fiind produse de această firmă. Compania a livrat 31,9 milioane de laptopuri în primele şapte luni ale acestui an.
Intel este cel mai mare producător de microprocesoare din lume. Colaborarea cu Apple a început în anul 2005, atunci când Steve Jobs a decis să renunţe la microprocesoarele IBM. Primele computere Apple cu procesoare Intel au fost lansate în anul 2006.
Samsung, cel mai mare producător de cipuri de memorie din lume, livrează companiei Apple cipuri şi memorii flash. Relaţia dintre cele două companii nu este cea mai bună, având în vedere că sunt concurente pe piaţa de smartphone-uri şi cea de tablete. La ora actuală există 23 de procese între Apple şi Samsung în Franţa, Germania, Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii. În ciuda proceselor, Samsung continuă să fie unul dintre cei mai importanţi furnizori de componente al Apple. Parteneriatul dintre cele două companii valoreză peste 5 miliarde de dolari.
Toshiba furnizează ecrane LCD pentru iPhone 3GS, memorii flash pentru iPhone 4 şi se bănuieşte că japonezii sunt implicaţi şi în dezvoltarea ecranului Retina display. În luna decembrie a anului trecut Toshiba a anunţat că intenţionează să construiască o fabrică unde va produce ecrane LCD pentru terminalele Apple. Investiţia se ridică la 1,2 miliarde de dolari.
Catcher Technology este cel mai mare producător de carcase din magneziu şi aluminiu din Taiwan. Compania furnizează carcasele pentru Macbook-uri.
Wintek este o companie taiwaneză producătoare de componente electronice cu operaţiuni în China şi India. Wintek livrează ecrane tactile celor de la Apple.