Cel mai important este ca fructelor de pădure „domesticite” să li  se acorde cea mai mare atenție când vine vorba de îngrijirea tufelor.

Afinele, murele și zmeura nu sunt extrem de pretențioase

Cele mai apreciate fructe de pădure, dar și cele care pot fi cultivate mai ușor în orice gradină, sunt afinele, murele și zmeura. Acestea sunt mai usor de întreținut, nu sunt extrem de pretențioase și se dezvoltă rapid.

Toate sunt sunt fructe delicioase, pline de nutrienți. Deși nu ați fi crezut, pot fi cultivate și acasă. Se pot planta în pământ, dar ca plante compacte, se descurcă foarte bine în ghivece.

Se dezvoltă într-un mediu acid și pot fi crescute și în ghiveci

Nu doar că sunt ideale pentru spațiile exterioare mai mici, dar pot fi și cea mai bună abordare pentru grădinile cu sol alcalin. Afinele și murele se dezvoltă într-un mediu acid și e foarte ușor să le oferiți asta în ghivece, folosind compost ericaceus, arată Homes and Gardens.

Plantați afinele primăvara sau toamna, într-un recipient cu un diametru de cel puțin 30 cm – acesta ar trebui să găzduiască planta cel puțin câțiva ani.

Polenizate încrucișat se înmulțesc mai repede

Adăugați câteva cioburi în partea de jos a recipientului pentru a îmbunătăți drenajul. Asigurați-vă că au mult soare și sunt relativ adăpostite. Butașii de afin trebuie să fie bine înrădăcinați și să aibă înălțimea de 30-45 cm. Se recomandă plantarea mai multor soiuri, pentru o legare mai bună a fructelor.

„Deși afinele cresc de la sine, aceste fructe de pădure se vor înmulți dacă tufele sunt polenizate încrucișat de o varietate diferită din aceeași specie. Unele soiuri au o culoare uimitoare a frunzelor de toamnă, în tonuri bogate de portocaliu, galben, roșu și vișiniu”, spune Lucy Chamberlain, expertă în cultivarea fructelor.

Solul trebuie să fie mai umed și bine drenat

Afinelor și murelor le place, în general, solul cât mai umed, dar bine drenat. Ideal ar fi să folosiți apă de ploaie pentru a ajuta la menținerea condițiilor acide ale solului.

„Fructele se coc pe perioade lungi, așa că este bine să le culegeți la câteva zile pentru cea mai bună aromă”, spune Lucy Chamberlain.

Afinul este precoce și poate rodi chiar în anul plantării, dar este recomandat ca în primii doi ani să se îndepărteze mugurii de rod pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a tufei.

Toamna, cel mai bun moment pentru a le muta în alt ghiveci

Puteți muta plantele în alt ghiveci periodic, la doi ani. Toamna, când temperaturile sunt mai blânde, este cel mai bun moment pentru a face această operațiune. Iată cum puteți face asta:

  • Loviți cu grijă tufa de afin din ghiveci. Veți avea nevoie de un vas nou cu un diametru cu aproximativ 20 cm mai mare;
  • Acoperiți orificiul de drenaj din noul vas înainte de a adăuga aproximativ 10 cm de compost ericaceu. Apoi așezați rădăcina plantei în el;
  • Așezați mai mult compost în jurul rădăcinilor până când ajunge la 5 cm sub marginea ghiveciului. Acest lucru permite udarea;
  • Apoi, puneți ghiveciul pe „picioare” pentru a vă asigura că surplusul de apă se scurge;
  • Acoperiți compostul cu un strat subțire de pietriș.

Afinele au în compoziţia lor substanţe antibacteriene şi antiseptice şi, foarte important, un echivalent vegetal al insulinei. Afinele sunt bogate într-o substanță chimică numită antocianină, care le dă această culoare.