Afganistanul se luptă cu un nou inamic! ONU avertizează cu privire la o foamete iminentă

Într-un interviu acordat pentru France Presse, directoarea Fondului ONU pentru Populaţie (FNUAP), Natalia Kanem, spune că cel puțin o treime din populație este amenințată de o foamete iminentă.

Pe de altă parte, Natalia Kanem se arată îngrijorată cu privire la violențele la care fetele și femeile sunt supuse.

Aceasta a mai spus că asprimea iernii, care afecteză buna funcţionare a transportului, dar şi pandemia covid-19 urmează să deterioreze o situaţie deja dificilă.

”Există numeroase îngrijorări cu privire la felul în care vom putea acorda îngrijiri şi hrăni” oamenii, avertizează acesta, la sediul FNUAP, la New York.

Primele victime vor fi femeile

Natalia Kanem a mai spus că primele victime vor fi femeile, subliniind că Afganistanul este una dintre țările  în care rata mortalităţii la naştere şi în timpul sarcinii este cea mai mare în lume.

”Insistăm asupra faptului că, inclusiv în această perioadă de tranziţie, femeile şi fetele au drepturi care trebuie respectate”, subliniază aceasta.

Potrivit directoarei Fondului ONU pentru Populaţie (FNUAP) ”femeile in Afganistan au anunţat în mod clar, de ani de zile, că vor să fie educate, îngrijiri de sănătate şi că sunt pregătite, vor şi sunt capabile să conceapă programe pentru a-şi dirija comunităţile”.

Semnele nu sunt încurajatoare pentru femei

În pofida unor promisiuni ale talibanilor de a fi mai deschişi şi mai puţin violenţi decât în primul lor regim (1996-2001), semnele nu sunt încurajatoare pentru femei.

Pe de o parte, talibanii se afişează mai puţin rigorişti, părând să bruscheze mai puţin femeile în stradă şi autorizându-le să studieze. Însă, pe de altă parte, ei au desfiinţat Ministerul Femeilor, le-au înlocuit cu bărbaţi în anumite administraţii şi au restabilit neamstecul între sexe la universitate.

Natalia Kanem subliniază că în Afganistanul devastat de zeci de ani de război, femeile, mai ales în zonele cele mai afectate de violenţe, sunt singurele susţinătoare ale familiilor.

Acesta este motivul pentru care ”sperăm cu adevărat să putem livra bunuri şi mărfuri” populaţiilor care trăiesc în aceste mici comunităţi, şi ”să menţinem un sistem de sănătate operaţional”.

Reprezentanta ONU recunoaţte că acest obiectiv este ”dificil” de atins ”cu aeroportul închis” şi după ce ”anumiţi profesionişti au plecat dn ţară”.

”Dacă se surpă sistemul sănătăţii va fi o catastrofă totală”, trage un semnal de alarmă Kanem.

ONU a deblocat miercuri un ajutor de urgenţă în valoare de 45 de milioane de dolari destinat sistemului de sănătate din Afganistan.

Sursă foto: Dreamstime