Serviciile medicale private au devenit „refugiul“ mai scump al celor nemulţumiţi de tratamentul din sistemul public de sănătate. Extinderea lor galopantă din ultimii ani,  capacitatea de a trata mai mulţi pacienţi, amabilitatea personalului, dificultăţile financiare proprii, precum și starea precară a sistemului public de sănătate au determinat circa 84% dintre români să apeleze la cel puțin un serviciu medical privat în 2011, potrivit unui sondaj Medibus. Drept urmare, cifrele de afaceri ale celor mai mulți operatori privați de sănătate au crescut în 2011 față de anul precedent. În unele cazuri, creșterile au fost sub așteptări, din cauza limitării plafonului de decontare pentru serviciile medicale private de către CNAS. Astfel, oamenii nu au mai putut să meargă cu trimiteri de la medicul de familie în clinicile private și să beneficieze de gratuitate pentru că, în cele mai multe cazuri, plafonul alocat fiecărui furnizor privat  era epuizat.

„Epidemie“ de creşteri cu două cifre

MedLife se menţine şi anul acesta în fruntea operatorilor privaţi cu o cifră de afaceri de 39,2 milioane de euro. „Cifrele au fost puţin sub aşteptări, din cauza micşorării considerabile a sumelor alocate prin contractul cu CNAS, care au o pondere mai mică de 8% din cifra de afaceri a companiei“, precizează Mihai Marcu, preşedinte CA MedLife. În ultimul an, compania şi-a mărit portofoliul cu două hiperclinici, două laboratoare, trei centre de excelenţă, trei farmacii, cinci spitale şi speră la o cifră de afaceri de 60 de milioane de euro, în condiţiile stabilizării cursului de schimb. Tot pe extindere a mizat şi Medicover, care a înregistrat o scădere uşoară a cifrei de afaceri în 2011. „Rezultatele financiare sunt corelate cu investiţiile totale din 2011, care au însemnat o clinică, un spital şi două relocări. Obiectivul nostru în 2012 este să implementăm o nouă structură flexibilă de operare, care sperăm să ne aducă o creştere cu 20% a cifrei de afaceri“, spune John  Stubbington, COO Medicover. Romgermed, jucător de top 10 în serviciile medicale private,  va miza mai mult pe diversificare, în specializări cum ar fi pediatrie, cardiologie, alergologie sau endocrinologie şi va lansa un serviciu de fizioterapie.


Deşi a făcut investiţii majore în patru laboratoare şi două noi policlinici, operatorul a reusit să aibă o creştere de 17,4% a cifrei de afaceri. „Am evitat în mare parte blocajele financiare, dar şi alte dificultăţi din sistem care au afectat serios activitatea multor jucători“, spune Răzvan Ştefănescu, director general Romgermed. Unul dintre aceşti jucători afectaţi în 2011 de factori externi este Medsana, care a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri de 10,6%. „Deși cererea pentru serviciile medicale private rămâne foarte mare, puterea de cumpărare a populației a scăzut“, spune Vassilis Chaniotis, director general Medsana. Potrivit acestuia, reforma asigurărilor de sănătate va avea un efect benefic asupra afacerilor privaţilor. Totuşi, majoritatea managerilor păstrează un optimism rezervat faţă de această reformă, care va genera mai mulţi clienţi, dar şi mai multe probleme de ordin administrativ în sistem.

Povestea cu reforma asigurărilor este o fata morgana, nu cred că cineva se va atinge de coplată sau de pachetul de servicii înainte de alegeri.
Mihai Marcu, preşedinte CA, MedLife