UPDATE: 38% din cursele Blue Air afectate și 10% din zborurile

Peste două săptămâni, niciun avion nu va mai decola sau ateriza de pe Băneasa în intervalul 22.00 – 06.00, urmând ca în această perioadă companiile aeriene low-cost să-și reprogrameze sau să anuleze unele zboruri.

Cei doi mari operatori Blue Air și Wizz Air au anunțat deja schimbări în orarul de iarnă, dar spun că nu sunt afectatți și din punctul de vedere al costurilor, cu mici excepții. Astfel, în timp ce Wizz Air a anulat 10% din zboruri și a reorganizat 75% din cursele programate pentru orarul de iarnă, Blue Air a modificat 38% din zboruri.

”Am regândit tot programul și am discutat deja cu toate aeroporturile din afară pentru a ajunge la un acord privind această schimbare, dar nu am anulat niciun zbor”, a declarat pentru Capital Florentina Ivan, director de comunicare al Blue Air.

De cealaltă parte, potrivit datelor Wizz Air, aeroportul Băneasa va pierde câteva zeci de mii de pasageri din cauza acestei decizii.
Potrivit unor surse din cadrul Direcție Aviației Civile, deciza de astăzi este un pas spre transformarea aeroportului Băneasa într-unul ”vip”, pentru că, odată cu intrarea în spaţiul Schengen, acest aeroport nu va mai putea efectua curse în afara zonei Schengen.

Motivul: nu poate fi atestat pentru că nu îndeplinește condițiile minime. De exemplu, odată ce România va fi acceptată, avioanele de pe Băneasa nu vor putea zbura spre Anglia.
”Toate aeroporturile din marile orașe au restricții în ceea ce privește orele de zbor, iar taxele sunt mari. Și la noi se vor mări taxele, iar perioada de interdicție a zborurilor s-a modificat de la 00.00-07.00 la 22.00 -06.00. Companiile au știu că se va lua această decizie și unele și-au ajustat deja o parte din zboruri”, au explicat, pentru EVZ, sursele citate.