Mai exact, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, vine cu o propunere fără precedent. Acesta a anunțat că va analiza posibila introducere a unor sisteme alternative de vot, dând exemple anumite țări din Europa.

Potrivit acestuia, votul ar putea fi dat atât în prin corespodență, dar și prin intermediul internetului. El a mai adăugat că a purtat o serie de discuții cu partenerii din Franța, care vor testa mai multe alternative ale votului electronic pentru a vedea cât de eficient șii corect este.

„Votul prin corespondenţă l-am experimentat, trebuie să încercăm modernizarea sistemului electoral, încă avem în calcul maşini de numărat buletinele de vot, cât şi testarea, analizarea şi posibil introducerea unui sistem de vot electronic şi pe internet. Suntem în contact cu partenerii noştri din Franţa. Am avut o primă întâlnire cu doamna ambasador al Franţei în România cu privire la demersurile pe care le vom face, pentru că pe 30 mai vor avea loc alegeri regionale în Franţa, la care vor fi testate ca măsuri alternative votul electronic şi votul pe internet şi să observăm, să analizăm, să vedem efectiv cum lucrează aceste maşini electronice de vot.

În perioada următoare voi avea o întâlnire cu ambasadorul Olandei în România, mai precis pe 26 martie, pentru a stabili contacte cu omologii noştri din Olanda care se ocupă de alegeri”, a spus preşedintele AEP, miercuri, cu prilejul prezentării online a Raportului privind organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 2020.

Olanda folosește măsuri alternative de vot

Totodată, președintele AEP a mai subliniat faptul că şi în Olanda sunt utilizate măsuri alternative de vot, dar și în Statele Unite. În acest context, modalitatea de votare ar putea fi modernizată și ar putea fi de mare ajutor pentru foarte mulți români.

„Avem în acest moment o solicitare şi către Ambasada Statelor Unite şi către partenerii americani pentru a analiza sistemele de vot alternativ de la nivelul SUA, astfel încât să ştim dacă în 2024 vom putea introduce vot electronic şi pe internet şi alte mecanisme de modernizare a procesului electoral (…). Pe 25 martie vom prelua preşedinţia Asociaţiei Oficialilor Electorali, care e formată din 26 de state şi prin intermediul cărora vom încerca să verificăm şi să testăm la nivelul acestora sistemele alternative de vot”, a menţionat preşedintele AEP.

Liderul AEP susține că este nevoie de un Cod electoral prin care prevederile referitoare la alegeri şi la organizarea şi finanţarea partidelor politice din România să fie unificate.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandra Pandrea