A venit însă Revoluția, visul se îndepărta, iar la începutul facultății a descoperit presa, mai precis radioul. A lucrat un an ca reporter și editor de radio, după care a devenit redactor de presă scrisă. A fost editor, șef de secție și redactor-șef la câteva publicații din provincie, până când, în 2005, s-a mutat în București, la Evenimentul Zilei.

La scurt timp după aceea a câstigat la Loteria Vizelor, așa că în 2006 a ajuns în Statele Unite. Aici a lucrat la McDonald’s și într-un magazin, a fost cinci ani un fel de infirmieră într-un spital, la Urgențe, timp în care a studiat producție TV și limba spaniolă la o universitate de stat din Philadelphia. Înainte de terminarea școlii a avut un internship la stația locală a CBS, moment în care a realizat că șansele de a deveni producător TV în Statele Unite sunt foarte limitate, așa că s-a reorientat. A ajuns să lucreze la o casă de avocatură ca paralegal  și apoi s-a înscris la Drept (care în SUA este trei ani postuniversitar). Acum practica avocatură în Philadelphia, specialitatea sa fiind Legea Imigrării.

În ultimul an a luat examenul de intrare în barou în două state americane, Pennsylvania și New Jersey, și a început să profeseze în Curtea de Imigrări din cele două state. „Profesia mea îmi oferă oportunitatea de a ajuta imigranți ca și mine, ceea ce e, din punctul meu de vedere, mai mult decât o carieră, e un statement politic și social, lucru important în actualul context socio-politic din Statele Unite”, ne-a declarat avocata.

Ce anume a ajutat-o să se impună?

„Formula succesului, după mine, e 90% muncă, 10% noroc. Noroc nu în sensul de ‘noroc chior’, ci de oportunitate pe care, până la un punct, ți-o creezi singur, dar al cărei outcome, de la un punct încolo, nu îl mai controlezi tu”, spune Adriana Mitchell.

„Sunt workoholic și în general oamenii au apreciat latura asta a personalității mele, dar norocul a făcut că oamenii care mă apreciau să aibă și o poziție vacantă, de exemplu, sau să le fiu recomandată de un prieten la momentul oportun. Un alt ‘secret’ pe care l-am invățat mai ‘spre bătrânețe’ a fost să iau ce îmi aruncă viața, să îmi fac planuri, dar să accept și schimbările de plan pe care mi le oferă viața, pur și simplu. Așa am ajuns ca în America, unde am venit cu gândul de a (re)deveni jurnalist, să mă reconvertesc profesional și să ajung să practic avocatura”, mai spune Adriana.

 

Crede că două au fost deciziile care i-au marcat cariera: relocarea în Statele Unite, care a însemnat renunțarea la o carieră pe care și-o construise deja în țară, și înscrierea la Școala de Drept din SUA, care a fost practic  renunțarea definitivă la ideea de a reveni la profesia pe care o practicasem de la 22 de ani.

Ce îi trebuie unei femei pentru a reuși în carieră?

„Habar n-am care sunt calitățile unei femei de succes, ale mele sunt, clar, muncă și o bună cunoaștere de sine care mă ajută să construiesc și prezint un brand personal coerent, cu bune și cu rele, dar coerent”, explică Adriana.

„Faptul că am avut sau mi-am dorit o carieră a fost unul dintre motivele pentru care am decis să nu am copii. Le admir pe femeile de succes care sunt și mame bune, și soții perfecte, și mame devotate. Eu n-am simțit că pot și am considerat că ar fi egoist să fac un copil-doi pe care să îi oblig din start să accepte o mamă care nu le oferă totul, ci se împarte între ambițiile ei profesionale și ei”, mărturisește avocata.

Îi plac filmele de artă (Michael Haneke și Ingmar Bergman sunt regizorii preferați), cărțile și parfumurile. „Astea și laptopul meu pe care îl care peste tot sunt lucrurile la care n-aș renunța, probabil, niciodată. Îmi plac cărțile și revistele ‘din hârtie’, deși citesc mult pe calculator”, spune Adriana.

Acest articol a fost publicat în Top 100 Femei de succes, ediţia 2017, difuzat la finalul împreună cu Top 300 Cei mai bogaţi români la finele anului trecut.