"Oricât ar părea de important în PIB, consumul privat nu este o activitate economică aducătoare de productivitate, competitivitate şi de nivel de trai. Deocamdată, România poate creşte susţinut în special pe consumul intern combinat cu export de producţie industrială. Un curs stabil, în principal faţă de dolar (care are tendinţa de apreciere), dobânzi mici şi deficit strâns aduc consecvenţă pentru creşterea economică, dar fără investiţii nu vom creşte suficient şi convergent", a spus Mitroi.

El a precizat că "tracţiunea economică integrală depinde esenţial de investiţii, iar firmele private ştiu cel mai bine cum să investească şi să creeze joburi bine plătite".

"Creşterea consumului intern este direct corelată cu creşterea economică. Tendinţa de economisire este parţial inhibată de dobânzile mici, iar alocarea capitalului spre achiziţie de risc este încetinită de volatilitatea cotaţiilor bursiere, inclusiv a mărfurilor şi instrumentelor derivate. Finanţarea ieftină ajută la creşterea încrederii economice care poate reprezenta un punct de inflexiune în reînceperea investiţiilor şi formării brute de capital. Pentru început, statul trebuie să îşi asume această responsabilitate. Între timp, capitalul privat va dori să ia credit pentru investiţii, în special cel fără risc valutar", a explicat profesorul ASE.

Potrivit acestuia, următorul ciclu economic va fi mai inclusiv şi cu dispersie mai mare a veniturilor în interiorul clasei de mijloc.

"În plus, diaspora economică va începe să revină acasă, unde oportunităţile economice se vor îmbina mai atrăgător cu cele sociale. Astfel, vor aduce un impuls de antreprenoriat şi cultură a muncii, cu rezultatul final de transfer al efortului lor ce se va inversa favorabil, dinspre produs naţional brut spre produs intern brut", precizează Mitroi.

SURSA: Agerpres