Celebrele E-uri din sucuri si alimente aduc castiguri semnificative pentru producatori si importatori

Contestati puternic de catre o parte a lumii medicale, aditivii alimentari au devenit o afacere profitabila si la noi, pe o piata a alimentelor si sucurilor estimata la mai multe miliarde de euro.




V-ati intrebat vreodata de unde isi iau marile companii producatoare de dulciuri, racoritoare sau preparate din carne aditivii alimentari? Dar membranele pentru ambalarea salamurilor? De fapt, cat castiga firmele producatoare sau importatoare de E-uri de pe urma comercializarii lor?
Subiect extrem de delicat in contextul in care disputa dintre medici si producatorii de E-uri, despre posibilele efecte nocive asupra organismului, este departe de a se fi incheiat. Aceasta, cu atat mai mult cu cat acum nu exista studii care sa demonstreze daca administrarea acestor substante pe termen lung influenteaza in vreun fel organismul uman.


Un lucru este sigur, producatorii si importatorii de E-uri obtin profituri importante din comercializarea lor. “Numai anul trecut, cifra de afaceri a firmei a fost de peste 4,5 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de 2004, corespondenta unei rate a profitului de 28%”, spune Cristina Oana, director de marketing si vanzari la firma Coseli din Iasi. Alaturi de compania Esarom din Sibiu, Coseli se inscrie in topul producatorilor de E-uri de pe piata autohtona.
si principalii importatori din piata se “lauda” cu castiguri semnificative. “In 2005, cifra de afaceri a crescut cu 20%, comparativ cu 2004, cand a fost de un milion de euro. De altfel, anul trecut, rata profitului a fost de 10%”, afirma Bogdan Banu, director Wild Romania.


Principalii jucatori din piata spun ca producatori importanti, precum Cris-Tim, Nestle sau European Drinks, se numara printre clientii lor. “In general, tot ce inseamna produse procesate cu un termen de garantie de o saptamana sau trei luni nu poate fi conceputa fara aceste E-uri. Noi nu lucram decat cu cei mai mari producatori de astfel de aditivi din Germania, Elvetia, Austria. Numai 10% din necesar il asiguram de la producatorii locali”, sustine Radu Timis, presedintele Cris-Tim.
Potrivit acestuia, un procentaj important din pretul final acopera cheltuielile cu achizitionarea E-urilor. “Pentru membranele folosite la parizer sau sunci colaboram numai cu firme din strainatate si reprezinta 10% din valoarea produsului. Cheltuim trei milioane de euro pe an numai pentru membrane si 3,5 milioane de euro pentru aditivi”, a mai spus Radu Timis.


Despre efectele nocive pe care le-ar putea avea acesti aditivi nici producatorii din instrustria alimentara nu sunt prea convinsi. “Sigur n-as putea afirma ca aceste E-uri sunt si sanatoase. Totul depinde de ce cantitate de produs mananci”, adauga Timis. Producatorii si importatorii spun insa ca, atata vreme cat folosirea lor in alimente este aprobata si de Comunitatea Europeana, important e sa fie respectate proportiile in care sunt utilizati acesti aditivi.
“Vindem in cantitati mari. Cea mai mica unitate de masura este bidonul de zece litri de concentrate, din care, de exemplu, un producator de sucuri va obtine zece tone de produs. Daca se folosesc specificatiile producatorului nu ar trebui sa fie probleme”, sustine Bogdan Banu. Pe de alta parte, reprezentantul Coseli spune ca “in Romania, discutiile pe tema efectelor aditivilor asupta organismului sunt doar o moda”.


Pe piata romaneasca, indulcitorii sunt cei mai utilizati aditivi, mai ales ca este vorba de un inlocuitor mai ieftin pentru zahar. “Piata aditivilor pentru bauturile racoritoare se ridica la sapte milioane de euro. Excluzand insa Coca-Cola si Pepsi, care au 50% din aceasta piata, dar care lucreaza cu producatorii interni”, spune directorul Wild Romania.

Toti actorii principali se asteapta ca piata sa scada odata cu aderarea Romaniei la UE. “Ne asteptam ca incepand de anul viitor, o buna parte din producatorii locali sa isi inchida afacerile si cererea din parte a acestora sa scada. La anul, castigurile vor fi mai mici si datorita eliminarii taxelor vamale”, este de parere Cristina Oana. Cu toate acestea, companiile spun ca vor cauta alte piete pentru a-si acoperi pierderile preconizate. “Piata concentratelor pentru iaurturi e o piata interesanta pentru viitor si sunt de parere ca aici vom trebui sa ne canalizam eforturile”, considera directorul Wild Romania.

Ce spun specialistii

Specialistii in nutritie au pareri impartite in privinta efectelor nocive pe care le pot avea E-urile asupra sanatatii. Unii sunt de parere ca acesti aditivi nu sunt toxici, daca sunt obtinuti din substante naturale, dar altii considera ca E-urile obtinute pe cale chimica duc in timp la aparitia unor boli grave, precum cancerul. “Indulcitorii obtinuti pe cale chimica sunt indicati in cazul diabeticilor, insa total contraindicati in cazul persoanelor sanatoase, utilizarea lor fiind un abuz asupra organismului”, spune Mihaela sotropa, medic nutritionist.