Seceta produsă în ultimele 2 luni în Europa Centrală şi de Est a micşorat probabilitatea ca statele din regiune să obţină recolte de cereale la fel de ridicate ca în 2008, iar analiştii au redus estimările privind producţia de grâu şi orz din Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi Serbia.

Săptămâna trecută, compania franceză de cercetare a pieţei Strategie Grains a revizuit în scădere estimarea privind producţia de cereale a Uniunii Europene cu 4,5 milioane de tone, la 289,7 milioane de tone, după ce seceta a redus potenţialul recoltei din Europa de Est.

În Ungaria, unde nu au avut loc precipitaţii importante de la sfârşitul lunii martie, institutul de stat pentru cercetări în agricultură anticipează pentru 2009 o recoltă de grâu de patru milioane de tone, sub cea de 5,6 milioane de tone cu un an în urmă.

Şi culturile de cereale din Cehia au fost afectate de secetă, iar autorităţile din domeniu consideră că recolta va scădea sub un nivel mediu, de la 8,43 milioane de tone în 2008.

„Plantele nu au avut apă o lungă perioadă de timp, în regiuni agricole importante. Recolta medie este de circa 7 milioane de tone, dar vom obţine probabil mai puţin”, a declarat Jan Zahorka, de la Camera Agricolă din Cehia.

Adio, producţii-record!

Unii fermieri din nordul Slovaciei sunt îngrijoraţi că lipsa de precipitaţii va avea ca efect reducerea producţiei cu până la 40%, a declarat un purtător de cuvânt al Camerei Slovace pentru Agricultură şi Alimente.

Nici în Bulgaria şi Serbia nu mai sunt aşteptate producţii agricole record.

„Suntem îngrijoraţi că recoltele de grâu ar putea coborî sub media ţării, la circa 3,2 milioane de tone pe hectar”, a spus Radoslav Hristov, de la Uniunea Naţională a Producătorilor de Cereale din Bulgaria.

Potrivit autorităţilor bulgare în domeniu, recolta de grâu din Bulgaria ar putea scădea sub 4 milioane de tone, de la 4,5 milioane de tone în 2008.

Ploile de mai aduc speranţe în Polonia şi Ucraina

În Polonia, cel mai mare producător de cereale din Europa Centrală, precipitaţiile reduse din aprilie au provocat temeri în rândul fermierilor, deşi ploile de la începutul lunii mai ar putea ajuta la refacerea culturilor.

Fermierii polonezi consideră că recolta de cereale va scădea cu cel puţin 5% faţă de 2008, la circa 26,3-26,6 milioane de tone.

„Ploile din ultimele zile ar putea îmbunătăţi situaţia, dar estea prea devreme să facem estimări. Efectele secetei asupra producţiei de cereale de vară sunt considerabile”, a declarat Zbigniew Kaszuba, de la Federaţia Naţională a Producătorilor de Cereale din Polonia.

Ucraina, cel mai mare producător de cereale de la Marea Neagră, a beneficiat de precipitaţii la începutul lunii mai, dar ministrul Agriculturii a anunţat că reduce previziunile referitoare la producţia de cereale.

Compania de consultanţă în agricultură UkrAgroConsult a anunţat, săptămâna trecută, că reduce estimările privind producţia de cereale în 2009 la 38,726 milioane tone, de la 39,975 milioane de tone, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile.

România: 1 milion de hectare calamitate

În România, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat miercuri că seceta şi îngheţul au calamitat peste 1 milion de hectare cultivate cu cereale în toamnă şi primăvară, din suprafaţa totală de 7 milioane de hectare.

El a arătat că fermierii ale căror terenuri sunt afectate ar putea să primească despăgubiri din fondul special de intervenţii al guvernului.

SURSA: Mediafax