Reputatul doctor Anthony Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA, a oferit câteva detalii de ultimă oră cu privire la administrarea dozei de vaccin cu numărul trei.

A treia doză nu trebuie făcută mai devreme de 8 luni!

Expertul american lasă de înţeles că administrarea unei a treia doze mai devreme de 8 luni ar putea avea efecte nedorite. Fauci afirmă că oamenii ar trebui să dea sistemului imunitar o şansă să se “maturizeze” înainte să se grăbească la o nouă vaccinare.

Oficialii din sănătate şi experţii medicali din Statele Unite au spus clar că majoritatea americanilor eligibili pentru a fi vaccinaţi împotriva noului coronavirus ar trebui să primească o doză suplimentară abia la 8 luni după cea de-a doua.

„Cred că asta ar putea învinge scopul şi din acest motiv am ajuns la opt luni”, a declarat Anthony Fauci pentru MSNBC, potrivit news.ro.

A treia doză ar funcţiona mai bine când persoanele încep să-şi piardă din anticorpii de după primele două doze

Guvernul american a venit doar cu o recomandare privind perioada de 8 luni, pentru că altfel lasă la latitudinea fiecăruia să aleagă, neexistând posibilitatea unei obligativităţi în acest sens, a mai precizat doctorul Fauci.

O doză suplimentară administrată într-un timp scurt după cea de-a doua „creşte riscul să nu funcţioneze atât de bine”, confirmă şi Deepta Bhattacharya, profesor de imunobiologie la Universitatea Arizona. A treia doză ar putea să funcţioneze mult mai bine în momentul în care persoanele vaccinate pierd o parte dintre anticorpii din sistemele lor.

Cine va primi doza cu numărul trei în Statele Unite?

Food and Drug Administration (FDA), organismul american de reglementare a medicamentelor şi alimentelor, a modificat săptămâna trecută autorizaţiile de utilizare de urgenţă pentru serurile Moderna şi Pfizer-BioNTech pentru a permite celor cu sisteme imunitare slăbite să primească a treia doză. Este vorba despre cei care nu au dezvoltat un răspuns imun adecvat împotriva coronavirusului chiar şi după ce au fost complet vaccinaţi.

Printre cei care vor primi mai întâi a treia doză se numără lucrătorii sanitari, cei din centrele de îngrijire şi vârstnicii, care au fost primii vaccinaţi odată ce serurile au primit autorizare pentru utilizare de urgenţă, în luna decembrie.

Sursă foto: Dreamstime