Oamenii de știință susțineau până acum că pizza are anumite beneficii de ordin psihologic. Un nou studiu din Italia sugerează că pizza ar avea și beneficii fizice, informează MensJournal.

Prima cercetare de acest fel, publicată în revista Nutrients, a analizat în ce măsură consumul de pizza îi poate ajuta pe cei care trăiesc cu artrită reumatoidă, afecțiune care provoacă umflarea dureroasă a articulațiilor. Simptomele acestei afecțiuni includ și slăbiciune, febră și pierderea în greutate.

Ce au arătat rezultatele despre pizza

Cercetătorii au analizat datele unui sondaj anterior privind obiceiurile alimentare ale a 365 de italieni cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, diagnosticați cu artrită reumatoidă. Rezultatele au arătat că italienii care consumau jumătate de pizza acasă, cel puțin o dată pe săptămână, aveau mai puține simptome ale bolii decât cei care mâncau pizza doar de două ori pe lună sau mai rar.

Reducerea durerii cu 80%

De asemenea, la pacienții cu o formă mai severă a artritei care mâncau adesea pizza, s-a observat o reducere a durerii cu 80% în comparație cu grupul care consuma acest preparat rar. Trebuie remarcat faptul că pizza din Italia este mult mai sănătoasă decât ceea cea din SUA.

Pizza tradițională este făcută din mozzarella proaspătă, busuioc, roșii, ulei de măsline și alte ingrediente mult mai sănătoase decât cele folosite în lanțurile de fast-food din America. „Cel mai probabil, aceste efecte benefice au fost determinate de mozzarella și, într-o măsură mai mică, de uleiul de măsline, chiar dacă nu am putut evalua posibila contribuție a sosului de roșii”, au explicat autorii studiului.

Sunt necesare studii mai ample

Ei au recunoscut, de asemenea, că sunt necesare studii mai ample și aprofundate pentru a determina în mod corespunzător valoarea nutrițională a pizzei pentru persoanele care suferă de artrită. „Sunt necesare studii de cohortă pentru a confirma acest efect benefic al pizza și al produselor alimentare/grupurilor aferente asupra activității artritei reumatoidă”, adaugă aceștia.

Artrita, o afecțiune inflamatorie

Artrita este o afecțiune inflamatorie care afectează articulațiile. Sensul afecțiunii poate fi înțeles mai bine prin definiția cuvântului „artrită”, al cărui prefix provine din cuvântul grecesc „arthron”, care înseamnă articulație, în timp ce sufixul „-itis” înseamnă inflamație. Deși artrita poate afecta, practic, orice articulație din corpul uman, de obicei apare la genunchi, șolduri, coloana vertebrală și degete. Probabilitatea de a dezvolta artrită crește odată cu înaintarea în vârstă. Afecțiunea afectează în mod disproporționat femeile.

Există mai multe tipuri de artrită, inclusiv:

  • Artrita reumatoidă (AR)
  • Osteoartrită
  • Gută
  • Artrita idiopatică juvenilă

De ce anumite alimente provoacă crize de artrită

Dieta, în ansamblu, poate avea un impact major asupra sănătății. S-a descoperit că anumite alimente sunt foarte inflamatorii, așa că trebuie evitate pe cât posibil. Alimente precum orezul alb conțin compuși numiți citokine, care favorizează inflamația. Dacă sunt incluse frecvent în alimentație, artrita se poate agrava. Alimentele care declanșează o criză de artrită pot varia în funcție de tipul de artrită.

Lactatele

Lactatele conțin o proteină numită cazeină, care poate stimula inflamația în jurul articulațiilor, agravând simptomele artritei. Mai mult, unele produse lactate, precum brânza și untul, au conținut ridicat de grăsimi, contribuind la creșterea în greutate și la creșterea presiunii asupra articulațiilor.

Siropul de porumb bogat în fructoză

Un studiu clinic a evaluat impactul negativ al consumului de băuturi răcoritoare îndulcite cu zaharoză și a constatat că băuturile cu sirop de porumb au stimulat direct producția de acid uric. Acidul uric nu numai că favorizează inflamația, dar induce și rezistența la insulină.

Alimentele procesate

Alimentele procesate conțin, de obicei, mai multe ingrediente. Acestea au un impact negativ asupra simptomelor artritei, deoarece sunt greu de digerat de organism.