Nicolae Ceaușescu și învățământul din România

Este cunoscut faptul că Nicolae Ceaușescu a acordat o atenție specială „reorganizării până la dezorganizare a învățământului”.

Legea educației din 1978 a introdus un principiu drag acestuia privind integrarea învățământului cu producția, alungând practic din școli multe discipline și punând liceele și facultățile sub tutela unor uzine și dându-le planuri de producție.

În acest context, învățământul a ajuns o instituție de pe băncile căreia elevii și studenții au ieșit cu o formație intelectuală redusă în multe domenii de activitate, iar numărul studenților era în continuă scădere.

De asemenea a fost reintrodusă obligativitatea prezentării unei recomandări din partea UTC pentru intrarea în facultățile de științe sociale.

În plus, începând cu anul 1974, cadrele didactice au fost epurate atunci când președintele țării a declarat că „nu poate lucra în învățământul superior acela care se sustrage de la activitatea de educare a tinerei generații în spiritul concepției marxist-leniniste, al programului partidului nostru”.

Acum, Arhivele Naționale ale României au publicat noi documente privitoare la școlarizarea lui Nicolae Ceaușescu.

Noi documente despre studiile lui Nicolae Ceaușescu

Recent, Arhivele Naționale ale României și-au îmbogățit patrimoniul cu documente școlare referitoare la Nicolae Ceaușescu, mărturii importante pentru istoria comunismului românesc, transmite instituția într-o postare pe Facebook.

Documentele au fost integrate în Colecția Nicolae Ceaușescu păstrată de instituție și vor fi accesibile în curând prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale din București.

Ce documente au fost publicate, mai exact?

„Subsemnatul Nicolae Ceaușescu absolvent al Scolii Superioare de Partid „Ștefan Gheorghiu”, vă rog să-mi aprobați susținerea examenelor de echivalare a studiilor pe baza Hotărârii Consiliului de Miniștri nr.928 din 1965.

Anexez, în copie, certificatul de naștere, diploma examenului de stat eliberată de Școala Superioară de Partid ”Stefan Gheorghiu” și actele
de studii”, se arată în unul dintre documente.

Acesta este doar unul dintre documentele publicate de Arhivele Naționale ale României.