Adevărul despre creșterea cazurilor de COVID: Florin Cîțu: oamenii au mers la schi

Aflat în direct la B1 TV, premierul Florin Cîțu a precizat că știe de ce numărul de cazuri a crescut în ultima perioadă. El a pus creșterea pe seama oamenilor care au mers la schi. Acesta a mai spus că măsurile impune nu au fost respectate. Premierul a mai precizat că România nu va intra într-un nou lockdown așa cum nu s-a întâmplat nici la finalul anului trecut, în perioada sărbătorilor de iarnă.

”România are printre cele mai relaxate condiții. Anul trecut nu am intrat în lockdown. Nu luăm în calcul să facem din nou acest lucru.

Știm să de ce au crescut infectările în această perioadă de iarnă. Oamenii au mers la schi. Oamenii nu au respectat regulile. Dacă ar fi respectat, nu am fi fost nevoiți să luăm măsuri mai dure”, a spus Florin Cîțu.

Despre vaccinare

Premierul a abordat și tema vaccinării, având în vedere că mulți români se plâng că nu mai sunt locuri la vaccinare. Florin Cîțu a spus, dimpotrivă, că există locuri, și că probabil oamenii nu știu să folosească platforma. El a reiterat ideea de românii trebuie să respecte măsurile de protecție impuse de către autorități.

”Și în București și în Timisoara sunt locuri libere la vaccinare. Trebuie mai multă atenție și din partea noastră. Dacă sunt locuri libere, ar trebui să le folosim.

Noi am deschis cu personal medical, apoi persoanele vârstnice. Până la urmă este o vaccinare voluntară. Cine a vrut să se vaccineze, s-a vaccinat, cine nu, nu.

Este ciudat că oamenii spun că nu sunt locuri. Poate oamenii nu știu să folosească platforma. Vor fi mai multe vaccinuri luna aceasta.

Am scenarii în care, dacă nu se întâmplă nimic, se termină mai repede vaccinarea. O să fie vaccin mai mult decât pentru toată lumea.

În paralel cu campanie de vaccinare, avem campania de stopare a epidemiei. Masca, dezinfectatul, distanțarea rămân.”, spune premierul.

Vaccinul care a făcut probleme în străinătate

Fostul ministru al Finanțelor a vorbit și despre vaccinul produs de AstraZeneca, vaccin oprit în mai multe țări din cauză că ar produce anumite probleme. Premierul a precizat că România nu are vaccinuri din acel lot și că momentan nu s-a luat nicio decizie. Premierul a precizat, din nou, câte doze de vaccin vom primi în următoarea perioadă și de la ce producători.

“Din informațiile pe care le avem până acum, lotul respectiv în care au apărut acele probleme, nu este în România. Vom vedea ce decizie vom lua.

Primim suplimentar în luna martie de la Pfizer 170.000 de doze. Este o campanie de succes. Nu o facem cu titlu de glorie. Este cert că deschidem de luni etapa a treia. Inițial aveam 2,4 de doze pe care le primim, dar am primit mai multe și vom începe la fel.”, a spus premierul.